Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.05.2019

Načelnica generalštaba generalmajorka Alenka Ermenc na konferencah Vojaškega odbora EU in zveze Nato

21. in 22. maja 2019 sta v Bruslju potekali konferenci Vojaškega odbora EU in zveze Nato na ravni načelnikov obramb držav članic, katerih se je udeležila tudi načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc.

Načelniki obramb so v okviru konference Vojaškega odbora EU razpravljali in sprejeli sklepe o sodelovanju EU in Nata, skupni varnostni in obrambni politiki v povezavi z operacijami Althea, Atalanta in Sophia, misijah EU za usposabljanje in svetovanje, enotnem evropskem nebu in vojaških zmogljivostih ter obrambnih finančnih instrumentih. Prav tako so izvolili novega generalnega direktorja vojaškega štaba EU, ki ga bo po novem vodil viceadmiral Herve Blejean iz Francije.

Drugi dan se je konferenca nadaljevala na sedežu Nata, kjer je bilo težišče na potrditvi in podpisu Natove vojaške strategije ter ukrepih odvračanja, izboljšanju infrastrukture v zaveznicah za učinkovitejše vojaške premike v cilju odvračanja in obrambe ter srečanja. V formatu s partnerji je bila v ospredju Ukrajina in partnerice v okviru mediteranskega dialoga. Kot povabljena država v zavezništvo je na konferenci sodelovala tudi Republika Severna Makedonija.