Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.10.2016

Na vojaškem poligonu Zečevo izvedli kontrolno tehnično streljanje s topoma havbicama

Med 25. in 28. oktobrom je na vojaškem poligonu Zečevo na Hrvaškem potekalo kontrolno tehnično streljanje s topoma havbicama TN 90 H-155 Slovenske vojske.

Havbice TN 90 H-155 se v Slovenski vojski uporabljajo že 20 let. Zaradi omejitev poligonov so vsa taktična streljanja v tem času potekala na majhnih razdaljah, pri čemer je v večji meri uporabljena zmanjšana smodniška polnitev. Za zagotavljanje varnosti pri uporabi orožja je bilo treba z navedenim oborožitvenim sistemom izvesti kontrolno tehnično streljanje (KTS) na največjih možnih razdaljah približno 20 kilometrov in tako pridobiti podatke o trenutnih tehničnih značilnostih orožja ter pripadajočega SiMES pod največjimi obremenitvami.

Logistična brigada (Inženiring) je v sodelovanju in ob podpori 1. ter 72. brigade napotila topa havbici TN 90 H-155 z osebjem in pripadajočim SiMES na vojaški poligon Zečevo na Hrvaško za izvajanje kontrolnega tehničnega streljanja. Z izvedbo streljanj so želeli ugotoviti stanje SiMES za top havbico TN 90 H-155 in preveriti delovanje orožja pri maksimalnih obremenitvah. Končni cilji streljanja so bili potrditev brezhibnosti delovanja orožja pri večjih obremenitvah in pridobitev oziroma potrditev tehničnih podatkov o delovanju orožja, hkrati s tem pa tudi pridobiti čim več podatkov o uporabi SiMES pri večjih polnitvah. Opravljeno je bilo več meritev na orožju in pridobljeno več balističnih podatkov. Izvajali so streljanja do razdalje 19.900 metrov in višino ordinate 10.750, kolikor omogoča vojaški poligon Zečevo. S temi parametri so bile dosežene tudi največje obremenitve tega orožja po prevzemu pred približno 20 leti. Analiza streljanja, na kateri bodo udeleženci streljanja, bo v Logistični brigadi potekala v začetku novembra.

Kontrolno tehnično streljanje, ki je bilo izvedeno tudi na podlagi odličnega medsebojnega sodelovanja, so si ogledali visoki predstavniki hrvaških in slovenskih oboroženih sil. Iz Slovenske vojske si ga je ogledal poveljnik Logistične brigade brigadir Milan Žurman, iz Oboroženih sil Republike Hrvaške pa poveljnik Poveljstva za podporo generalmajor Mladen Fuzul skupaj z drugimi visokimi predstavniki hrvaških Oboroženih sil. V okviru obiska v Poveljstvu za podporo Oboroženih sil Republike Hrvaške je poveljnik Logistične brigade obiskal Vojašnico Sveti Nikolaj v Splitu, kjer si je med drugim ogledal hiperbarično komoro ter obiskal skladišče tehničnih sredstev v Drnišu (SiMES).

Fotografije: pripadnik Oboroženih sil Republike Hrvaške