Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.08.2014

Na vaji Takojšen odgovor 2014 tudi terenska bolnišnica Role 2 ameriške vojske

[19.08.2014] Na vaji Takojšen odgovor 2014 poteka intenzivno usposabljanje vseh udeležencev vaje

[18.08.2014] »Ko pride do nesreče, naše države ne vprašajo, če smo nanjo pripravljeni, to od nas pričakujejo«

[18.08.2014] Začetek usposabljanj za delovanje civilno-vojaških skupin ob množični naravni nesreči

[14.08.2014G Začenja se osrednja vaja Slovenske vojske

[07.08.2014] Končujejo se priprave na osrednjo vajo Slovenske vojske Takojšen odgovor 2014

Med osrednjo vajo Slovenske vojske Takojšen odgovor 2014 bo v vipavski vojašnici delovala terenska bolnišnica Role 2 ameriške vojske, v njej pa bodo poleg ameriškega osebja delali tudi predstavniki Danske in Hrvaške. V tovrstnem sodelovanju vidijo izjemno priložnost, da sodelujejo s partnerskimi državami in obenem izkoriščajo priložnost, da se tudi sami usposabljajo. Prav zato je v Slovenijo poleg 43-članske ekipe Role 2 prispela še osemčlanska skupina inštruktorjev za postavitev zmogljivosti bolnišnice. S seboj imajo dovolj opreme, da lahko oskrbijo 3000 ljudi, ob vzpostavitvi zmogljivosti pa bi lahko sprejeli do 350 pacientov na dan.


Člani ekipe bolnišnice morajo najprej opraviti enotedenski tečaj in potem na tri leta osvežiti to znanje. Prvi teden svojega bivanja v Sloveniji se posvečajo prav obnovitvenemu tečaju za postavitev zmogljivosti terenske bolnišnice. Bolnišnica bi bila v resničnih razmerah postavljena v dvanajstih urah, v štirinajstih lahko sprejme prvega pacienta, v šestnajstih pa je pripravljena na prvo operacijo.
Da postaneš inštruktor za postavitev Role 2, v ZDA najprej opraviš šesttedenski tečaj in potem stažiraš še 150 dni, pove majorka Leticia Bland, vodja usposabljanja.


O svojih tečajnikih pravi, da je vsakega treba pripraviti na to, da lahko aktivno sodeluje v postavitvi Role 2.


Poveljnica Role 2 polkovnica Margareth Walsh dodaja, da so do postavitve bolnišnice vsi enaki. Prav vsi poznajo in tudi opravljajo vsa dela: »Vsi znamo postaviti šotore, vsi znamo vzpostaviti električno omrežje, vsi delamo vse.« Razlike se začnejo kazati, ko prispe oprema znotraj šotorov. Delitev dela je najbolj vidna, ko sprejemajo in obravnavajo paciente, pri čemer vsak specialist opravi svoj del naloge.


So zelo prilagodljivi in učijo se po enakih postopkih ter na enaki opremi. Bolnišnica je sestavljena modularno glede na nalogo, na katero jih pošiljajo. Upoštevajo tudi predvidevanja o vrsti in številu pacientov ter postavijo ustrezno veliko in opremljeno bolnišnico. »Glede na izkušnje vemo, da bomo na humanitarnih nalogah potrebovali več pediatrov, ki jih tja tudi napotimo,« dodaja polkovnica Walsh. Tudi v Sloveniji so spremljali spremenljivo poletno napoved in pospešili postavitev bolnišničnih šotorov za dva dneva ter se tako izognili dežju.

Slovenska vojska je danes, 20. avgusta, vpoklicala strokovno medicinsko osebje, ki tudi sicer opravlja naloge v lahki mobilni bolnišnici Role 2 LM Slovenske vojske. 24 pogodbenih rezervistov, med katerimi so zdravniki, diplomirani zdravstveniki in tehniki zdravstvene nege, so si ogledali ameriško terensko bolnišnico, ki je postavljena v vipavski vojašnici. Skupaj z ameriškimi kolegi so izmenjali znanje in izkušnje za bolj kakovostno delo ter večjo povezljivost med partnerskimi državami Nata.


Nekateri izmed vpoklicanih zdravnikov bodo tudi prihodnji teden delovali na vaji Takojšen odgovor 2014. Dva zdravnika na dan bosta delovala znotraj primarne vojaške oskrbe Role 1 in v skupini za medicinsko evakuacijo.