Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.11.2014

Na vaji Jesen 2014 Slovenska vojska preverja pripravljenost takojšnjih odzivnih sil in sil v stalni pripravljenosti

Danes, 28. novembra, poteka vaja Jesen 2014, na kateri Združeni operativni center Slovenske vojske preverja pripravljenost takojšnjih odzivnih sil in stalnih sil za posredovanje.

Vaja se začne z alarmiranjem preverjanih enot, ki morajo rešiti zajetega pripadnika Slovenske vojske na območju Bukovžlaka pri Celju. Med vajo je med 12. in 16. uro predvidena občasna uporaba manevrskega streliva, možni so nizki preleti vojaškega helikopterja. 

Takojšnje odzivne sile sestavljata motorizirani vod in oddelek za specialna delovanja Vojaške policije. Omenjene sile Slovenski vojski zagotavljajo neprekinjene zmožnosti za bojno (odziv na krizne situacije) in nebojno delovanje, predvsem v sistemu zaščite in reševanja, zato so bile kot prve angažirane v odpravljanje posledic vremenskih ujm.

Istočasno bo Združeni operativni center preveril tudi sile v stalni pripravljenosti, ki so namenjene okrepitvi varovanja moštva, sredstev in objektov Slovenske vojske. Sestavljajo jih intervencijske skupine in patrulje vojaške policije. Preverjanje bo med 8. in 13. uro potekalo na dveh lokacijah: v vojaškem objektu Strmica pri Vrhniki bodo stalne sile preverili v postopkih pri najdbi neeksplodiranega ubojnega sredstva, v tehničnem skladišču v Zaloški Gorici pa postopke okrepitve varovanja vojaškega objekta. 

Mestna občina Celje je Slovenski vojski za potrebe preverjanja dovolila brezplačno uporabo območja.