Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

08.06.2011

Na vaji Italian Call 2011 tudi helikopterja Slovenske vojske

Med 23. majem in 11. junijem poteka v Italiji mednarodna taktična helikopterska vaja Italian Call 2011, na kateri sodeluje preko 500 udeležencev iz šestih držav članic Nata s 40 helikopterji, med njimi tudi osemnajst pripadnikov 15. helikopterskega bataljona in Vojaške zdravstvene enote z dvema večnamenskima transportnima helikopterjema AS 532 AL Cougar.
Namen vaje je skupno taktično usposabljanje in urjenje helikopterskih posadk, letalsko tehničnega ter vojaškega zdravstvenega osebja v postopkih za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah (MOM), s poudarkom na izvajanju transportnih in medicinskih evakuacijskih nalogah v ekstremnih pogojih. Udeleženci na vaji urijo postopke pri taktičnem letenju v ekstremnih vremenskih in terenskih pogojih, letenju helikopterjev v večnacionalnih vojaških formacijah, uporabi helikopterjev v operacijah na kopnem, zagotavljanju iskanja, reševanja in medicinske evakuacije, preživetju posadke in posameznika v naravi, odpravi napak in okvar helikopterja na veliki oddaljenosti od matične enote ter logistični podpori helikopterski enoti na MOM.
Vaja poteka v dveh delih. Prvi del je potekal na območju letalske baze Viterbo, drugi del pa bo izveden na Sardiniji.
Pripadniki Slovenske vojske so v prvem tednu že uspešno izvedli kompleksno vajo medicinske evakuacije (MEDEVAC), v katero je bilo skupaj vključenih šest helikopterjev in več kot 40 pripadnikov treh držav udeleženk. V drugem tednu vaje, medtem ko bodo posadke izvajale helikoptersko pristajanje v suhem in prašnem okolju (t.i. »dust landing«), se bo na drugem helikopterju izvedel redni 50 urni tehnični pregled v terenskih pogojih.
Včeraj, 6. junija, pa je bilo izvedeno tudi delovanje združene mednarodne helikoptersko-letalske skupine, kjer so bile vključene helikopterske in letalske enote ter enote za posebno delovanje, padalske enote, vod minometov 120 mm ter skupina MEDEVAC. S helikopterjema Slovenske vojske so pripadniki zelo uspešno prikazali helikoptersko medicinsko evakuacijo v sestavi sil za hitro posredovanje.