Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.11.2010

Na vadišču Poček pri Postojni se bo začela osrednja vaja Slovenske vojske Odločen odgovor 2010

Na vadišču Slovenske vojske Poček pri Postojni bo med 5. in 18. novembrom potekala  letošnja osrednja vaja Slovenske vojske Odločen odgovor 2010 (Decisive Response 2010). Vaja z udeležbo enot mednarodnega bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo (JRKBO) bo namenjena integraciji ter preverjanju taktičnih postopkov in povezljivosti bataljona. V okviru vaje bo potekalo preverjanje pripravljenosti 18. bataljona JRKBO Slovenske vojske za delovanje v 16. rotaciji Natovih odzivnih sil. Poleg približno 500 pripadnikov Slovenske vojske bo na vaji sodelovalo tudi približno 100 pripadnikov tujih oboroženih sil, in sicer francoska četa JRKBO ter pripadniki poljskih in madžarskih oboroženih sil. Vodja vaje je poveljnik 72. brigade polkovnik Dušan Toš, iz katere prihaja tudi večina sodelujočih pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske na vaji.

Leta 2011 bo Slovenska vojska v 16. rotaciji Natovih odzivnih sil zagotavljala 18. bataljon JRKBO, ki bo skupaj s pridodanimi enotami iz 670. poveljniško-logističnega bataljona, Vojaške zdravstvene enote, 157. logističnega bataljona, 11. bataljona za zveze in z enotami držav članic Nata vodil mednarodni bataljon JRKBO.

V prvem delu vaje bo potekala integracija enot v zmogljivost Natovih odzivnih sil v mednarodni bataljon JRKBO. Namen integracije je združiti zmogljivosti enot in oblikovanja sil za odzivanje v kratkem času in v okolju, v katerem delovanje brez specifične opreme za detekcijo, nadzor in dekontaminacijo predstavlja tveganje za normalno delovanje.

V drugem delu vaje bodo pripadniki in pripadnice mednarodnega bataljona izvedli taktično vajo z evalvacijo. Namen taktične vaje je preveriti uspešnost integracije sodelujočih enot na vaji. Taktična vaja bo vključevala delovanje in odzivanje enote v različnih možnih situacijah, za katere so tovrstne enote namenjene, in sicer za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah ter delovanje v sistemu zaščite in reševanja.
 
Vaja je zasnovana po namišljenem scenariju v območju izven ozemlja držav članic Nata, kjer pride med državama Kalcija in Turmalija zaradi nadzora nad surovinami in etničnih razlik do napetosti, ki se stopnjujejo v oborožen napad. V reševanje spora se vključijo Združeni narodi ter zaplet rešijo po sprejemu mirovnega sporazuma in odločitvi, da na spornem območju razmestijo mirovne sile pod vodstvom Nata. Natove odzivne sile, ki so v sestavi mirovnih sil se kot prve sile napotijo na sporno območje z namenom, da zagotovijo varno okolje ter omogočijo prihod glavnine mirovnih sil. 
Vaja bo javnosti predstavljena v četrtek, 11. novembra, ko si jo bodo ogledali tudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Uroš Krek, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner in namestnik poveljnika Združenega poveljstva sil Nata iz Neaplja generalpodpolkovnik Charles Bouchard.

Več informacij: Fedja Vraničar, mobilni telefon 041 926 798