Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.10.2012

Na vadbišču Hohenfels v Zvezni republiki Nemčiji pred začetkom vaje Saber Junction 2012 visoko dvignjena tudi državna zastava Republike Slovenije

V nedeljo, 7. oktobra, so v Zvezno republiko Nemčijo (ZRN) prispeli še zadnji pripadniki in pripadnice Slovenske vojske, ki bodo od 8. do 31. oktobra sodelovali na mednarodni vojaški vaji Saber Junction 2012.

Slovenska vojska se vaje, ki poteka v Večnacionalnem centru za usposabljanje v Hohenfelsu (Joint Multinational Rediness Center – JMRC), udeležuje z zmogljivostmi, namenjenimi izgradnji bataljonske bojne skupine, in sicer je v vajo vključenih več kot 200 pripadnikov in pripadnic iz različnih poveljstev in enot ter 45 bojnih in nebojnih vozil, na vaji pa bo Slovenska vojska sodelovala tudi s tremi letali Pilatus PC 9 in helikopterjema Bell 412 in AS AL 532 Cougar.

Na vaji se urijo pripadniki 74. motoriziranega bataljona, 14. inženirskega bataljona in 9. bataljona zračne obrambe, podporo iz zraka nudijo pripadniki Letalske šole in 15. helikopterskega bataljona, naloge nacionalnega podpornega elementa opravljajo pripadniki 670. logističnega bataljona, Brigade zračne obrambe in letalstva ter 74. motoriziranega bataljona, podporo pri telekomunikacijah in varovanju pa zagotavljajo pripadniki iz 11. bataljona za zveze in 17. bataljona vojaške policije. Za nadzor usposabljanja, varnost in ocenjevanje vseh taktičnih postopkov vadbencev bodo skozi celotno aktivnost skrbeli pripadniki Centra za bojno usposabljanje Slovenske vojske.

Na vaji, ki jo organizirajo oborožene sile ZDA, slovenski vojaki sodelujejo z regimentom oboroženih sil ZDA (angl. Stryker Cavalry Regiment) s ciljem dvigniti svojo raven usposobljenosti za uspešno opravljanje nalog v mednarodnih operacijah in misijah, nadalje izmenjati izkušnje na taktičnem nivoju ter slediti ciljem doseganja končnih operativnih zmogljivosti četne skupine iz sestave 74. motoriziranega bataljona.

Saber Junction 2012 je v zadnjih 20 letih največja mednarodna vaja ameriške vojske v Evropi, v katero je vključenih več kot 6.000 pripadnikov in pripadnic, ki prihajajo iz 19 različnih držav ter je zato odlična priložnost za nadgradnjo interoperabilnosti z zavezniki in za izmenjavo izkušenj taktičnega delovanja v pogojih sodobnega vojskovališča. V ta namen so v ameriški vojski razvili specifično taktično okolje – DATE (angl. Decisive Action Training Environment), ki vsebuje scenarije z vso kompleksnostjo možnih nasprotnikov, s katerimi se lahko v 21. stoletju sreča vsaka vojaška enota.