Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

02.09.2019

Na širšem območju Posavja in Dolenjske se bodo usposabljali padalci Kraljevine Belgije

Od torka, 3., do petka, 13. septembra, bo na letališču Cerklje ob Krki in v okolici potekalo usposabljanje belgijskih padalcev v skokih z ekstremnih višin. Gre za izjemno zahtevne skoke, ki se bodo izvajali v dnevnem in nočnem času z višin do 6.000 metrov, za katere se uporablja posebna oprema in dodaten kisik.

Pri izvajanju skokov bodo uporabljali letalo belgijskih oboroženih sil C-130 Hercules, ki bo vzletalo in pristajalo na letališču Cerklje ob Krki. Dnevni urnik aktivnosti se bo prilagajal trenutnim vremenskim razmeram, sicer pa bodo padalci skočili predvidoma dvakrat dnevno v popoldanskem in nočnem času. Pristajalna mesta padalcev bodo v rajonu Cerklje ob Krki–Sevnica–Trebnje–Novo mesto–Šentjernej–Krško.

Koordinacijo letalskih aktivnosti v slovenskem zračnem prostoru bo v sodelovanju s Kontrolo zračnega prometa Slovenije izvajal 15. polk vojaškega letalstva, ki bo belgijski enoti v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki zagotavljal logistično in ostalo podporo države gostiteljice.