Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.06.2016

Na šesti vaji ANAKONDA prvič tudi Slovenska vojska

V ponedeljek, 6. junija, se je s slovesnim odprtjem na ploščadi pred poljsko Univerzo za nacionalno obrambo v Rembertówu blizu Varšave začela letošnja mednarodna vojaška vaja (MVV) ANAKONDA-16 (AN16). Vaja AN16 je osrednja vaja poljskih oboroženih sil in hkrati ena pomembnejših, ki jih na evropskih tleh organizira Združeno poveljstvo zavezniških sil Brunssum oziroma njegov Večnacionalni korpus severovzhodnih sil (Multinational Corps North East – MNC NE).

Natovo vajo s partnericami bo Poljska gostila med 7. in 17. junijem, na njej pa sodeluje več kot 31.000 udeležencev iz 24 držav Nata in partnerskih držav. V razmerah stabilizacijskega, ofenzivnega, defenzivnega in prehodnega delovanja se bodo poleg gostiteljev usposabljali še pripadniki oboroženih oziroma varnostnih sil Albanije, Bolgarije, Češke, Estonije, Finske, Gruzije, Hrvaške, Kanade, Kosova, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Španije, Švedske, Turčije, Velike Britanije in ZDA.

Vaja Anakonda je vsaki dve leti, letošnja, že šesta zapovrstjo, pa najobširnejša v zadnjih 25 letih. Na njej tokrat prvič sodeluje tudi Slovenska vojska. Pripadniki 1. brigade sodelujejo v vodstvu vaje in obveščevalni celici (Multinational Intelligence Readiness Operations Capability – MN IROC), večina udeležencev pa je iz Čete za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo 1. brigade (ČJRKBO/1. BR), ki bo skupaj z vodom za JRKBO Hrvaške vojske, logističnim elementom (modulom) motorizirane bataljonske bojne skupine (MotBBSk) SV in skupino vezistov Enote za komunikacijske in informacijske sisteme znotraj poljskega bataljona za JRKBO oblikovala mednarodno četo JRKBO.

Poljska vojska se bo na vojaškem poligonu Žagan s širšo okolico usposabljala skupaj z drugimi vojskami. Z uresničitvijo različnih scenarijev (od zračnih napadov, operacij v zraku, vključevanja oklepnih enot, zračne obrambe, konvencionalne in artilerijske zračne obrambe do uporabe inženirstva in zdravstvene podpore) se bo urila za vključevanje poljskih nacionalnovarnostnih struktur v povezano oziroma večnacionalno okolje.
Slovenska vojska bo s sodelovanjem na tej vaji pridobila dodano vrednost tako v izboljšanju povezljivosti enot za JRKBO znotraj zavezništva in partnerstva kot pri ukrepih zagotavljanja varnosti s prikazom zavezniških obrambnih zmogljivosti.

Besedilo: stotnica Barbara Hanžič Visinski.
Fotografije: major Uroš Trinko, naddesetnik Miha Prijatelj in Lukasz Kowalski.