Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.03.2018

Na preizkušnji še vzdržljivost

Konec tedna je vod 1. gorske čete 132. gorskega polka Slovenske vojske sklenil s šestkilometrskim pohodom, ki je bil obenem tudi priprava na daljši vzdržljivostni pohod s polno bojno opremo na smučeh. Med pohodom so morali pripadniki opraviti vse veščine, ki so se jih naučili v predhodnih dveh dneh. Vsi pripadniki so skupaj z nemškim vodom svoje delo opravili izjemno in si prislužili pohvalo nemškega poveljnika delovne točke.

V petek, 9. marca, je sledil vzdržljivostni desetkilometrski pohod s polno bojno opremo na smučeh. Pripadniki so se prebijali po goratem predelu, ki ga še vedno pokriva debela snežna odeja. Pot jih je vodila po strmih in previsnih stenah, ki so jih zaradi varnosti prečili s pomočjo vrvne ograje.

V večernih urah so prispeli na cilj in začeli postavljati šotore, zakurili ogenj v prenosnih pečeh, očistili in pospravili opremo ter pripravili bojne obroke. Tudi v nočnem času so vzdrževali bojno pripravljenost za zaščito in nadzor nad moštvom v izjemno mrzlih nočeh.

V nizkih temperaturah so v soboto, 10. marca, pospravili šotore ter izdelali snežne bivake in igluje, ki lahko sprejmejo do štiri ljudi. Naporno delo s snežnimi lopatami je zahtevalo vmesno taljenje snega za pripravo čaja, ki je nujen za potrebno hidracijo moštva. Prenočili so v »snežnih posteljah«.

Na vaji pripadnike čaka še zadnji sklop – streljanje z lastno oborožitvijo. Zato v ponedeljek, 12. marca, čistijo in pripravljajo tako orožje kot opremo za streljanje pod različnimi naklonskimi koti na smučeh in krpljah.

Pripadniki Slovenske vojske sodelujejo na večnacionalni vojaški vaji Kozorog 2018 na avstrijskem Tirolskem od 5. do 16. marca na nadmorskih višinah od 1.200 do 2.400 metrov. Vajo, katere cilj je usposobiti sodelujoče enote za bojno delovanje v visokogorju v pogojih združenega bojevanja, organizirajo oborožene sile Republike Avstrije. Na njej poleg udeležencev iz Belgije, Bolgarije, s Češkega, Hrvaškega, iz Nemčije, s Poljskega in iz Romunije sodeluje tudi 41 pripadnikov Slovenske vojske. Vaja je namenjena izmenjavi izkušenj in znanja s pripadniki tujih gorskih enot v gorniških veščinah, streljanju v visokogorju pod različnimi naklonskimi koti in bojnemu delovanju v visokogorju. Države sodelujejo z enotami velikosti najmanj oddelka in največ okrepljenega voda. Slovenska vojska sodeluje z gorskim vodom iz 132. gorskega polka.

Fotografije: stotnik Leon Perčič