Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.06.2017

»Na pravem mestu ob pravem času«, Logistična brigada Slovenske vojske praznuje

V Vojašnici Stanislava Požarja v Pivki je v četrtek, 29. junija, potekala slovesnost ob dnevu Logistične brigade ter dnevu oklepno-mehaniziranih enot Slovenske vojske.

Prisotne na slovesnosti je ob tej priložnosti nagovoril namestnik poveljnika sil SV brigadir Ernest Anželj, ki je poudaril, da je logistika ključna komponenta Slovenske  vojske, in da brez logistike ne bi bilo mogoče opraviti prav nobenega premika, transporta ali druge aktivnosti. »Veseli me dejstvo, da pripadnice in pripadniki vseh organizacijskih enot LOGBR zavzeto opravljate ključne naloge podpore delovanja SV tako doma kot v tujini. Izjemno pomembno je vaše delovanje v sistemu zaščite in reševanja, zagotavljanja podpore države gostiteljice in aktivnosti v operaciji Migrant. V LOGBR ste po preoblikovanju SV uspešno izvajali optimizacijo procesov in poenotenje standardov v logistiki. Ob tem ste v vseh strukturah LOGBR pokazali izjemno strokovno usposobljenost in profesionalen odnos do nalog in poslanstva. Navkljub slabi kadrovski popolnjenosti in pomanjkanju sredstev ste uspeli realizirati zadane naloge. Zato si zaslužite vso pohvalo,« je med drugim dejal slavnostni govornik brigadir Ernest Anželj, ki je deloval tudi v 74. OKMB (Kleščmani), kjer je v praksi spoznal, da so oklepne enote jeklena pest vojske. »Prepričan sem, da bi se tudi danes morali bolj zavedati pomena oklepnih enot in njihove ognjene moči. Menim, da je oživitev rodov in služb predpogoj, da v SV ponovno vzpostavimo sposobnost za združeno delovanje,« je dejal brigadir Anželj, ki je na koncu poudaril, da moramo biti ponosni nase, na svoje družine, tovariše ter, da moramo spoštovati svoj rod, svoj dom, svojo vojsko in domovino.

Poveljnik Logistične brigade brigadir Milan Žurman je povedal, da praznujemo štiri leta od ustanovitve Logistične brigade, ki je nastala s transformacijo leta 2013. »Nikakršno naključje ni, da obeležujemo četrto obletnico LOGBR in obenem 26. obletnico ustanovitve 1. tankovske čete Teritorialne obrambe prav tu, v domu tankistov SV, saj so tankisti že četrto leto zapored sestavni del naše enote,« je dejal brigadir Žurman, ki se je zahvalil vsem pripadnikom LOGBR za odlično opravljene naloge. »Za naše delovanje, ki se izraža v uspešnosti delovanja poveljstev in enot SV, so izjemno pomembni viri. Kadrovski, materialni in finančni. Veseli me, da se je zaustavil trend padanja izdatkov za obrambo, ter da se sredstva povečujejo, želim pa si večje uspešnosti pri konkurenčnosti na trgu delovne sile in s tem pridobivanju novega kadra,« je med drugim dejal brigadir Žurman, ki je v nadaljevanju poudaril, da »se je 45. center goseničnih bojnih vozil prav pod poveljstvom 157. logističnega polka in LOGBR, ki po ozkih vojaških načelih ne sodi pod okrilje logistike, v teh letih dvignil na raven delovanja, ki si ga oklep, kot najmočnejše in najučinkovitejše orožje SV nedvomno zasluži. Vzpostavitev pogojev za vzdrževanje, kadrovska popolnitev ter že nekaj let nadvse uspešno mednarodno delovanje v Združenem centru za usposabljanje Ameriške kopenske vojske v Zvezni republiki Nemčiji, so močno dvignile raven usposobljenosti naših tankistov in jih naredile prepoznavne, lahko rečem bolj med zavezniškimi oboroženimi silami kot doma. Zato je potrebno v vračajočem se konceptu konvencionalnega bojevanja našemu oklepu povrniti pomen in povečati sposobnost združenega bojevanja v SV,« je zaključil brigadir Žurman, ki je v zaključku vsem zaželel lep praznik in vse dobro v službenem kot domačem okolju.

Že petnajst let je minilo, odkar je bila v Šentvidu ustanovljena delovna skupina, ki je imela nalogo postaviti temelje za delovanje Poveljstva enot za podporo. Enota se je skozi leta razvila v učinkovito logistično organizacijo Slovenske vojske, ki podpira vse enote tako doma kot v tujini. Logistična brigada, ki jo sestavljajo pripadniki 157. logističnega polka, 670. logističnega polka, Vojaške zdravstvene enote in Inženiringa, je skozi preoblikovanje leta 2013 nastala iz tega poveljstva. Glavno poslanstvo Logistične brigade, ki dan enote praznuje 1. julija, je zagotavljanje delovanja Slovenske vojske doma ali v tujini.

Na slovesnosti, ki so jo s kulturnim programom popestrili moški pevski zbor iz Pivke in Aljaž Mauko, so podelili tudi bronaste medalje in pohvale Logistične brigade SV. Na slovesnosti, ki jo je povezovala višja vojaška uslužbenka XII. razreda Irena Turin, sta bila razglašena tudi najboljši vojak in podčastnik Logistične brigade za leto 2016. S svojim delom, predanostjo in zgledom sta se najbolj izkazala vojak Mitja Čepe (670. logistični polk) in štabni vodnik Tom Nino Kastelic (670. logistični polk), medtem ko je polkovnik Danilo Jazbec, ki je v brigadi opravljal delo namestnika poveljnika brigade in je odšel na drugo delovno mesto na Generalštab SV, za prispevek pri delovanju Logistične brigade prejel zlato medaljo Logistične brigade. Slovesnost se je končala z druženjem vseh prisotnih.

Fotografije: VVU XI. r. Rajko Petek, OOJ GŠSV