Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.09.2018

Na poti do Trojnega stika

V četrtek, 27. septembra, je odšla na pot proti Norveški predhodnica slovenskega vojaškega kontingenta, ki bo oktobra in novembra sodeloval na največji vaji zavezništva v zadnjih treh letih Trojni stik (Trident Juncture). Trojni stik se bo odvijal na Norveškem in bližnjem območju severnega Atlantika in Baltskega morja, vključno z Islandijo ter zračnima prostoroma Finske in Švedske. Sodelovalo bo več kot 40.000 udeležencev iz 30 zavezniških in partnerskih držav. To pomeni okoli 120 zračnih plovil, 70 ladij in  10.000 vozil na vaji. Scenarij vaje je izmišljen in vključuje odziv po aktivaciji 5. člena in preverja zmogljivosti za zagotavljanje kolektivne obrambe. 

Vodja vaje bo admiral James G. Foggo III, poveljnik Natovega združenega operativnega poveljstva Neapelj. Vodja slovenskega vojaškega kontingenta bo podpolkovnik Uroš Trinko.

Slovenska vojska bo sodelovala z delom sil v najvišji stopnji pripravljenosti (del skupine za civilno-vojaško sodelovanje in helikopter za medicinsko evakuacijo), motorizirano četo s pridodanim črnogorskim vodom, transportnim helikopterjem, elementom vojaške policije in enoto za podporo, skupaj šteje kontingent 250 pripadnic in pripadnikov. Delovanje slovenskega vojaškega kontingenta bo osredinjeno na kopensko komponento.

Trojni stik izkazuje pripravljenost in sposobnost Natovih sil za skupno delovanje oziroma povezljivost sil. Obenem so te sile zasnovane, da zagotovijo usposobljenost, delujejo povezano in so pripravljene, da se ustrezno in pravočasno odzovejo na vse oblike ogrožanj iz katerekoli smeri. Sočasno vaja podpira   namero zavezništva po vzdrževanju visoke pripravljenosti in usposobljenosti njenih sil. Je tudi preizkus in izjemen prikaz skupnih zmogljivosti, zato je vzorčen primer sodelovanja v miru in prikaz delovanja v krizi. Tovrstne Natove vaje izražajo in razvijajo razsežne vojaške zmogljivosti, ki zagotavljajo mir in varnost v partnerskih državah. Slovenija je dejaven člen teh prizadevanj in zato Slovenska vojska v njenem imenu sodeluje na vaji. Je pa za slovenske vojake to tudi izjemna priložnost, da preverijo zmogljivosti odziva v realnem času, zahtevnega premika na dolge razdalje in delovanja v izjemnih vremenskih razmerah, v katerih se morajo izkazati tako ljudje kot oprema.

Foto: Robert Cotič, Aljaž Peček, MORS