Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.01.2016

Na Pokljuški planoti uspešno že 45. tekmovanje Slovenske vojske, Policije in Civilne zaščite v patruljnem teku na smučeh

V soboto, 9. januarja, je bilo Rudno polje vredno obiska. Prva brigada Slovenske vojske je uspešno organizirala tekmovanje SV, Policije in CZ v patruljnem teku na smučeh. Tudi tokratno tekmovanje, 45. zapovrstjo, je potekalo kot del prireditev Po stezah partizanske Jelovice, tokrat ob 74. obletnici bojev pri Dražgošah. Na pokljuški planoti so se, kot vsako leto, zbrali predstavniki obrambe, varnosti in reševanja z enotnim ciljem ohranjanja tradicije ter vrednot, kot so svoboda, bratstvo, solidarnost in pogum. Svojo pripravljenost in vzdržljivost so tekmovalke in tekmovalci med obvladovanjem smučarskih veščin in strelske izurjenosti preizkušali v pravih zimskih razmerah. V svojih kategorijah so tretjič zapored svoje moči na progi merili tudi predstavniki Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS).

»Takratno uporništvo in pogum nas simbolično povezujeta še danes – krepita naše domoljubje in ponos. Junaki, ki jih bomo ob progi spremljali danes, se bodo spopadli z belo snežno preprogo, s 5- oziroma 10-kilometrsko progo, ter precejšnjo višinsko razliko. Vse delovne točke precej spominjajo na hudo zimo leta 1942. V ospredju pa bosta tudi danes pomoč in solidarnost,« je zbrane nagovoril poveljnik 1. brigade Slovenske vojske brigadir Roman Urbanč. V njegovi družbi so tekmovanje spremljali poveljnik Logistične brigade SV brigadir Milan Žurman, poveljnik Specialne enote Policije Milan Pleško ter predstavnika URSZR in ZVVS, Gregor Turnšek in polkovnik v pokoju Fedja Vraničar. »Prireditve, kot je današnja, dajejo spominom tudi vsebino. Takšna tekmovanja preraščajo v prispodobo vztrajanja in pripravljenosti,« je tekmovalce in tekmovalke na pot športnega in spominskega preizkusa vzdržljivosti in trme pospremil brigadir Urbanč.

Na dogodku, na katerem so SV, Policija in CZ združile moči, čeprav to ni bilo nujno, so bili boji ekip zelo hudi. Vse so imele priložnost drugim pomagati, biti solidarne, tovariške. In hkrati se je vsaka od njih močno borila za mesto najboljše v svoji kategoriji. Kako jim je to uspelo, si lahko ogledate v priloženih tabelah z rezultati.

Fotografije: vojakinja Martina Podkrižnik, 1. brigada. 

 Rezultati:

> Prvenstvo ZVVS (PDF)

> Patruljni tek (PDF)