Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.01.2015

Na pokljuški planoti uspešno izvedeno že 44. tekmovanje Slovenske vojske, Policije in Civilne zaščite v patruljnem teku na smučeh

V soboto, 10. januarja, je bila Pokljuka ena bolj obiskanih destinacij preteklega vikenda. Na Rudnem polju je namreč potekalo tekmovanje Slovenske vojske (SV), Policije in Civilne zaščite (CZ) v patruljnem teku na smučeh, letos že 44. zapovrstjo in v organizaciji 1. brigade SV. V svojih kategorijah so svoje moči na progi merili tudi predstavniki Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS).
Na sicer kraški, a visoki pokljuški planoti je vse zbrane, predvsem pa tekmovalke in tekmovalce, sprejel poveljnik 1. brigade SV polkovnik Roman Urbanč, ki si je tekmovanje ogledal v družbi direktorja Uprave za policijske specialnosti z Generalne policijske uprave Roberta Sušanja, namestnika generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Branka Dervodela in predsednika Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Gorenjske Zvoneta Reška.


Tudi tokratno tekmovanje v patruljnem teku sodi v sklop prireditev Po stezah partizanske Jelovice, ki letos zaznamujejo 73. obletnico bojev pri Dražgošah, bolj poznanih kot dražgoška bitka.


Pokljuka se kljub zakladnici pitne vode v njenem podzemnem labirintu vedno znova sooča s pomanjkanjem vode. A v tekmi z njo so organizatorji smučarskih tekmovanj vedno konkurenčni. Konkurenca je vsako leto močnejša tudi v patruljnem teku, tako v ženskih kot moških kategorijah, zato je bil sobotni boj ekip zelo hud.


»Vsako leto na Pokljuki zbrani predstavniki obrambe, varnosti in reševanja pa hkrati s tem skrbimo tudi za varnostno, bojno in reševalno pripravljenost, vzdržljivost, obvladovanje smučarskih veščin ter strelsko izurjenost. In prav tako kot nekoč v Dražgošah in na Jelovici so vsako leto v ospredju boji tudi na Rudnem polju – športni, tekmovalni, enotne zavesti in ekipnega duha,« je z uvodom v tekmovanje ekipe pospremil polkovnik Urbanč.


Junaki 44. tekmovanja v patruljnem teku so se spopadli z dobro pripravljeno belo snežno preprogo. S pet- oziroma desetkilometrsko progo in precejšnjo višinsko razliko so se uspešno soočili ženske in moški, svoje moči pa so merili na različnih delovnih točkah – met (šolske) ročne bombe v cilj, streljanje (z malokalibrsko puško), premagovanje ovir s plazenjem, premagovanje neurejenega terena (peš in s smučmi) ter nošenje ranjenca (na nosilih).
Polkovnik Urbanč je ob koncu tekmovanja v imenu SV, Policije, CZ in ZVVS vsem tekmovalkam in tekmovalcem čestital ter se zahvalil za »ohranjanje tradicije in vrednot – tistih brezčasnih – svobode, bratstva, solidarnosti in poguma. Te in podobne vrednote nimajo roka trajanja.«


Uspešna organizacija in izvedba tekmovanja sta znova dokazali, da tovrstni dogodki niso namenjeni zgolj tekmovanju in merjenju moči, temveč so hkrati tudi priložnost za spoznavanje, druženje, sklepanje novih prijateljstev in utrjevanje že obstoječih. Priložnost, ko SV, Policija in CZ združijo moči, tudi ko to ni nujno potrebno. Priložnost za pripravljenost pomagati, biti solidaren, tovariški, ob tem pa ne pozabiti na vztrajnost in biti na to celo ponosen.
Na prvenstvu SV, Policije in CZ v patruljnem teku na smučeh so bili boji ekip zelo hudi, saj se je vsaka v svoji kategoriji na vso moč borila za mesto najboljše. Katerim je to tudi uspelo, si lahko ogledate v priloženih tabelah z rezultati.
Obiskovalkam in obiskovalcem iskrena hvala ter na svidenje prihodnje leto, ko boste znova vabljeni na Pokljuko gledat patruljno smuko.


Fotografije: vojakinja Martina Podkrižnik