Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

13.01.2013

Na pokljuškem patruljnem teku na smučeh vse več sodelujočih

Včeraj, 12. januarja, je na Rudnem polju na Pokljuki potekalo že 42. tradicionalno tekmovanje Slovenske vojske in Policije v patruljnem teku na smučeh, na katerem so letos drugič sodelovale ekipe iz sistema zaščite in reševanja. Tekmovanja so se udeležili tudi veterani NOB in vojne za Slovenijo ter Zveze policijskih veteranskih društev Sever, saj je patruljni tek sestavni del 56. prireditve Po stezah partizanske Jelovice – Dražgoše 2013.

Na letošnjem patruljnem teku na smučeh, ki ga s ciljem preverjanja pripravljenosti in vzdržljivosti ter obvladovanja smučarskih veščin in strelske izurjenosti sodelujočih organizira Poveljstvo za podporo Slovenske vojske, je sodelovalo kar 42 ekip v moški konkurenci ter 13 ekip v ženski konkurenci. Med ekipami, ki so vse štele po štiri člane, je bilo letos tudi moštvo avstrijske vojske. Lani sta na prireditvi prvič sodelovali ekipi iz sistema zaščite, reševanja in pomoči, letos pa se je število teh ekip povačalo na deset, kar potrjuje, da so načrti organizatorja, ki želi prireditev v prihodnje razširiti tudi na druge reševalne in obrambno-varnostne strkuture, smotrni.
Na tekmovanju so se simbolično pomerili veterani, saj prireditev poteka v spomin na bitko Cankarjevega bataljona v Dražgošah in v spomin na padle borce 3. bataljona Prešernove brigade ter pomeni sklepni del letos že 56. prireditve Po stezah partizanske Jelovice – Dražgoše 2013. Patruljni tek na smučeh je od leta 1971 do vključno leta 1991 potekal na obronkih vasi Dražgoše, nato pa so ga zaradi boljših razmer preselil na Pokljuko.

Na Rudnem polju so bile tudi letos na desetkilometrski progi za moške z višinsko razliko približno 450 metrov oziroma petkilometrski progi z višinsko razliko približno 225 metrov za ženske postavljene delovne točke z vsebinami, ki spominjajo tudi na partizansko bojevanje. Tako so ekipe streljale z malokalibrsko puško, se plazile pod oviro, metale šolske bombe v cilj, nosile ranjenca na univerzalnih nosilih, premagovale teren peš in terensko smučale. Čeprav je v ospredju prireditve obeležitev partizanskih bojev in druženje, se ekipe Slovenske vojske in Policije vsako leto zavzeto potegujejo za najvišja mesta. Tako je letos v kategoriji moški absolutno zmagala ekipa 132. gorskega bataljona, ki je s časom 58:42,1 za dobrih deset sekund prehitela lansko zmagovalno ekipo Specialne enote iz Policije. Na tretje mesto se je uvrstila ekipa Poveljstva za podporo Slovenske vojske. Iz sistema zaščite, reševanja in pomoči so se med sodelujočimi gorskimi reševalci, gasilci, enoto URSZR, jamarsko reševalno službo in skavti najbolje odrezali poklicni gasilci iz Kranja. V ženski konkurenci je bila s časom 40:42,7 najboljša ekipa Poveljstva za podporo SV (PP SV), ki sta ji sledili ekipi 10. MOTB in 2. ekipa PP SV.

Sklepne slovesnosti s podelitvijo pokalov in medalj najboljšim so se udeležili državni sekretar iz Ministrstva za obrambo Peter Stavanja in državni sekretar iz MNZ mag. Robert Marolt, podžupana občin Bled in Gorje Toni Mežan in Danica Mandeljc, namestnik načelnika GŠSV brigadir dr. Andrej Osterman, poveljnik Poveljstva za podporo in predsednik organizacijskega odbora prvenstva polkovnik Milan Žurman ter predstavnik organizacijskega komiteja Po stezah partizanske Jelovice Drago Štefe.
Kot je na prireditvi dejal državni sekretar MO Peter Stavanja, je patruljni tek na Pokljuki športna prireditev, ki poudarja vrednoto domoljubja, saj na njej vsako leto počastijo spomin na boje med drugo svetovno vojno in osamosvojitveno vojno. Obenem je tekmovanje, ki zahteva veliko psihofizično pripravljenost in skladno delovanje skupine, posebej pomembno za strukture, kot so Slovenska vojska, Policija ter različne službe iz sistema zaščite in reševanja, je menil Stavanja in dodal: »Skozi zdravo tekmovalnost se med pripadniki in pripadnicami treh naših nacionalnovarnostnih struktur spleta prijateljstvo. Prav tako pa se s to prireditvijo utrjuje tudi zavezništvo med generacijami.« Državni sekretar Stavanja je posebej pozdravil sodelujočo ekipo avstrijske vojske.

Državni sekretar MNZ mag. Robert Marolt je pohvalil številčno udeležbo in vzdušje na prireditvi. Zbrane pa sta nagovorila tudi polkovnik Milan Žurman in Drago Štefe, ki je sodelujoče povabil, da se danes, 13. januarja, udeležijo osrednje prireditve »Po stezah partizanske Jelovice« ob 71. obletnici dražgoške bitke.

Foto: Meta Grmek, švod Daniel Kirbus

Dokumenti:
MX-3500N_20130112_180413_veterani.pdf
MX-3500N_20130112_180443_Z.pdf
MX-3500N_20130112_180542_M.pdf
8823643_M_absolutno.pdf

Flash is required!

državni sekretar iz Ministrstva za obrambo Peter Stavanja


Flash is required!

državni sekretar iz MNZ mag. Robert Marolt


Flash is required!

predsednik organizacijskega odbora prvenstva polkovnik Milan Žurman


Flash is required!

predstavnik organizacijskega komiteja Po stezah partizanske Jelovice Drago Štefe