Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.03.2015

Na Pokljuki se je zaključil 8. mednarodni zimski tabor Natovih podčastnikov in partnerskih vojsk

V petek, 27. marca, se je na Pokljuki zaključil 8. mednarodni zimski tabor Natovih podčastnikov in partnerskih vojsk, ki se ga je udeležilo 24 podčastnikov iz 12 držav in je potekal pod pokroviteljstvom glavnega podčastnika Slovenske vojske štabnega praporščaka Igorja Tomašiča.

Mednarodni tabor, ki je od 20. do 27. marca potekal na Pokljuki, je bil izveden zaradi utrjevanja sodelovanja podčastniških zborov partnerstva, zviševanja ravni znanja in vojaških veščin, izmenjave medsebojnih izkušenj in spodbujanja nadaljnjega razvoja podčastniških zborov vojsk udeleženk. Na taboru so se prepletali voditeljstvo, zimsko vojaško gorništvo in izmenjava izkušenj udeležencev.

Podčastniški tabor sta vodila višji štabni vodnik Iztok Racman in štabni vodnik Marko Pogorevc, ki sta z inštruktorji 132. gorskega polka in Centra odličnosti za gorsko bojevanje dosegla, da so bili odzivi udeležencev kljub zelo neugodnemu vremenu visoko nad pričakovanji.

V prvem delu so se udeleženci seznanili z zgodovinsko, kulturno in vojaško dediščino Republike Slovenije, nadaljevali so s predstavitvami podčastniških zborov svojih vojsk, kar so v nadaljevanju s predavanji na najvišji ravni nadgradili gostujoči predavatelji iz različnih Natovih poveljstev in glavni podčastnik hrvaške vojske štabni praporščak Davor Petek.
Udeleženci so si v sklopu tabora lahko ogledali tudi vojaški muzej v Pivki, poročnik bojne ladje Aljoša Pečar in enotovni podčastnik 430. MOD sta jim s sodelavci predstavila vojaško ladjo Triglav, specializirana enota vojaške policije je izvedla dinamično predstavitev svojega delovanja ter vodila izvedbo streljanja, preizkusili so se v gorniških veščinah, aktivnosti pa so se zaključile s tekmovanjem v vojaškem biatlonu, ki so ga omogočili pripadniki Športne enote SV.

Z izvedbo tokratnega tabora se je podčastniški zbor Slovenske vojske v širšem Natovem okolju in okolju partnerskih držav predstavil v najlepši luči in ponovno dokazal, da je SV tudi na področju razvoja podčastnikov enakovreden partner v zavezništvu. To potrjuje tudi dejstvo, da je Sloveniji zaupana letošnja konferenca glavnih podčastnikov evropskih vojsk, ki bo potekala na Bledu od 20. do 23. aprila.