Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.03.2016

Na Pokljuki se je končal deveti mednarodni zimski tabor podčastnikov Nata in partnerskih vojsk

V petek, 18. marca, se je na Pokljuki končal deveti mednarodni zimski tabor podčastnikov Nata in partnerskih vojsk, ki se ga je udeležilo 28 podčastnikov iz 12 držav, njegov pokrovitelj pa je bil glavni podčastnik Slovenske vojske štabni praporščak Igor Tomašič.

Namen mednarodnega tabora, ki je trajal od 11. do 18. marca, je bil utrditi sodelovanje podčastniških zborov partnerstva, izboljšati raven znanja in vojaških veščin, izmenjati medsebojne izkušnje ter spodbuditi nadaljnji razvoj podčastniških zborov udeleženih vojsk. Med dejavnostmi tabora so se prepletali voditeljstvo, zimsko vojaško gorništvo ter izmenjava izkušenj udeležencev.
Na začetku tabora so se udeleženci seznanili z zgodovinsko, kulturno in vojaško dediščino Republike Slovenije, nadaljevali so s predstavitvami podčastniških zborov svojih vojsk, kar so s predavanji na najvišji ravni nadgradili še gostujoči predavatelji.

Udeleženci so obiskali tudi vojaški muzej v Pivki in Postojnsko jamo, ogledali so si prikaz reševanja s helikopterjem, bili v vojašnici Boštjana Kekca na zaključni slovesnosti specializacije pehote, z inštruktorji so se lahko preizkusili v gorniških veščinah, končali pa so srečanje s tekmovanjem v vojaškem biatlonu, ki so ga pripravili pripadniki Športne enote SV.

Z že devetim mednarodnim taborom se je podčastniški zbor SV v širšem okolju Nata in partnerskih držav predstavil v najlepši luči in ponovno dokazal, da je SV tudi pri razvoju podčastnikov verodostojen partner v zavezništvu.