Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.12.2018

Na Počku se je zaključilo skupno usposabljanje Rock Tundra

V petek, 7. decembra, se je skupno usposabljanje Rock Tundra, ki je potekalo v organizaciji pripadnikov 1. brigade, zaključilo. Na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna so pripadniki Slovenske vojske in oboroženih sil Združenih držav Amerike (173. Infantry Brigade Combat Team) izvajali streljanja z različno oborožitvijo.

Dvotedensko skupno usposabljanje je bilo namenjeno vmesnemu preverjanju v sklopu priprav enot na četno taktično vajo z bojnim streljanjem, načrtovane za september 2019. V prvem tednu so v sklopu usposabljanja mitraljeških posadk izvedli streljanja z mitraljezi, v drugem tednu pa streljanja s protioklepnim raketnim sistemom Spike in Carl Gustaf M3 ter vaje z vžigi minskoeksplozivnih sredstev. Na skupnem usposabljanju so operaterji protioklepnih raketnih sistemov vsa pridobljena znanja iz urjenj na trenažerjih preizkusili na bojnem streljanju in pridobili neprecenljive izkušnje, pripadniki inženirskih enot pa so premagovali žične ovire in vdore v objekte s pomočjo eksploziva.

Poleg pripadnikov 10. pehotnega in 132. gorskega polka ter Rodovskega bataljona 1. brigade so na skupnem usposabljanju sodelovali še pripadniki CIMIC skupine, Centra za združeno usposabljanje, 72. brigade, 430. mornariškega diviziona in Logistične brigade, ki zagotavljajo pirotehnično, logistično in zdravstveno podporo.

Fotografija: vojakinja Aleksandra Gračner, 1. brigada