Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.10.2009

Na Počku je potekalo usposabljanje usmerjevalcev podpore iz zraka

Danes, 15. oktobra, je na osrednjem vadišču Slovenske vojske Poček potekalo usposabljanje usmerjevalcev podpore iz zraka (Forward Air Controller), vojaških specialistov, izurjenih za usmerjanje letalskega ognja na cilje na zemlji. Usposabljanje je potekalo v sodelovanju s pripadniki ameriške vojske, pri čemer so zračno podporo zagotavljali piloti brigade zračne obrambe in letalstva s pilatusi PC-9. Usposabljanje sta si ogledala tudi namestnik načelnika Generalštaba SV brigadir Branimir Furlan in poveljnik sil brigadir Alan Geder.
Usposabljanje usmerjevalcev podpore iz zraka poteka dva tedna, pri čemer je prvi teden namenjen osvajanju teoretičnega znanja, drugi pa praktičnemu, ki poteka s podporo letalstva. Naloga usmerjevalca je, da v primeru, ko patrulja naleti na zasedo, pokliče pomoč iz zraka in usmerja letalski ogenj na zasedo. V ta namen mora biti izurjen v taktičnih postopkih, svetovanju poveljniku pri odločitvi o uporabi letalske podpore, v podajanju zahtev za letalsko podporo, za sprejetje in usmerjanje letala, pri čemer je najpomembneje, da mora preprečiti tako imenovani prijateljski ogenj.


Z usposabljanjem usmerjevalcev podpore iz zraka SV dosega še enega izmed ciljev sil, pri čemer se trenutno dogovarjajo, da bi nadaljnje sodelovanje z ameriško vojsko potekalo na podlagi sporazuma, s čimer bi strani racionalizirali stroške specialističnega usposabljanja pripadnikov obeh vojsk. Usmerjevalci podpore iz zraka so poleg tega, da imajo ustrezno opremo in da so vojaki usposobljeni, zelo pomembni za povečanje možnosti preživetja pripadnikov enot v operacijah, v katerih je delovanje upornikov zelo intenzivno.

Foto: Jasna Strmole, PSSV