Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

31.01.2014

Na Počku bo potekalo usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja

Od ponedeljka, 3., do petka, 7. februarja, bo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna potekalo usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja, na katerem bodo sodelovali tudi slušatelji in inštruktorji šole zračnih sil ZDA AGOS (Air Ground Operations School), ki ima sedež v Zvezni republiki Nemčiji. Usposabljanje bo potekalo kot del priprav na mednarodno vajo Adriatic Strike 2014, ki bo v začetku junija izvedena v Sloveniji.

Usposabljanje bo podpirala 152. letalska eskadrilja z letaloma Pilatus PC-9 M Hudournik. Letala bodo območje usposabljanja preletavala v določenih časovnih intervalih vsak dan od 9.30 do 15. ure ter v sredo in četrtek še med 18. in 22. uro. Letenje se bo izvajalo na višinah med 200 in 5.000 metri. V dopoldanskem času bodo pilatusi Slovenske vojske izvajali usposabljanje v  bojnem delovanju. Usposabljanje poteka v organizaciji 15. polka vojaškega letalstva, na njem pa sodelujejo še usmerjevalci združenega ognja iz enot Slovenske vojske.

Kdo je usmerjevalec združenega ognja (angl. Joint Terminal Attack Controller)?

Glavna naloga usmerjevalca združenega ognja je svetovanje poveljniku na terenu o uporabi zračne in druge ognjene podpore (ladijske, minometne, artilerijske). Poveljniku svetuje o njeni pravilni uporabi in ob delovanju nadzoruje izvedbo. V Afganistanu slovenski usmerjevalci združenega ognja podpirajo slovenski kontingent z zagotavljanjem stalne zračne podpore v obliki izvidovanja poti, spremstva konvojev in nadzora okolice baze, v kateri so nastanjeni pripadniki slovenskega kontingenta, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.