Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.01.2013

Na Počku bo potekalo usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja

Od ponedeljka, 28. januarja, do petka, 1. februarja, bo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, potekalo usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja, na katerem bodo sodelovali tudi slušatelji in inštruktorji šole zračnih sil ZDA AGOS (Air Ground Operations School), ki ima sedež v Zvezni republiki Nemčiji. Usposabljanje bo potekalo kot del priprav na mednarodno vajo Adriatic Strike 2013, ki bo v Sloveniji konec maja.
Usposabljanje bo podpiralo vojaško letalstvo SV in ZDA, pri čemer bo SV prispevala dve letali Pilatus PC-9 M Hudournik, ameriške zračne sile pa štiri letala F-16. Letala bodo območje usposabljanja preletavala v določenih časovnih intervalih vsak dan od 9.30 do 20.00, in sicer na višinah med 200 in 5000 metri. V naletih bodo Pilatusi SV po ciljih na zemlji delovali z mitraljezi, raketami in vadbenimi bombami BDU-33, zavezniška letala pa bodo simulirala letalsko podporo.
Usposabljanje vodi Letalska šola SV, na njem pa sodelujejo še usmerjevalci združenega ognja iz enot SV, pripadniki 16. bataljona za nadzor zračnega prostora ter pripadniki Združenega operativnega centra SV. Ti bodo tudi usklajevali aktivnosti v zračnem prostoru nad vadiščem, tako da bo zračni prostor na vadiščem vsak dan zaprt v krajših časovnih presledkih.

Kdo je usmerjevalec združenega ognja (angl. Joint Terminal Attack Controller)?

Glavna naloga usmerjevalca združenega ognja je svetovanje poveljniku na terenu o uporabi zračne in druge ognjene podpore (ladijske, minometne, artilerijske). Poveljniku svetuje o njeni pravilni uporabi in ob delovanju nadzoruje izvedbo. V Afganistanu slovenski usmerjevalci združenega ognja podpirajo slovenski kontingent Isafa z zagotavljanjem stalne zračne podpore v obliki izvidovanja poti, spremstva konvojev in nadzora okolice baze, v kateri so nastanjeni pripadniki slovenskega kontingenta, s čimer je vzpostavljena celovita zaščita lastnih sil.