Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.06.2019

V operaciji Neomajna odločenost v severnem delu Iraka naloge opravlja 3. kontingent Slovenske vojske

Pripadniki 3. kontingenta Slovenske vojske na mednarodni misiji Neomajna odločenost v severnem delu Iraka so konec maja začeli opravljati operativne naloge na območju delovanja. Dolžnost so uradno prevzeli na krajši vojaški slovesnosti v vojaški bazi v Erbilu, po dvigu slovenske zastave in ob himni Republike Slovenije. Na slovesnosti je poveljnik nemškega kontingenta polkovnik Schneider nagovoril prisotne in pripadnikom 2. kontingenta Slovenske vojske, ki je svoje delo uspešno sklenil, podelil priznanja za opravljeno delo.

Že v nedeljo, 9. junija, so začeli z usposabljanjem varnostnih iraških sil v Centru za usposabljanja Bnaslawa. Ciklično urjenje je osredinjeno na taktične postopke s težiščem na stabilizacijskem delovanju in razvoju veščin poveljniškega kadra.

Od 5. septembra Slovenska vojska sodeluje na misiji Neomajna odločenost (angl. Inherent Resolve) v severnem delu Iraka. Šest pripadnikov je v Erbilu, v Centru za usklajevanje usposabljanja (angl. Kurdistan Training Coordination Center – KTCC), en častnik pa opravlja dolžnost v poveljstvu koalicije pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi (US CENTCOM). Šest pripadnikov v Erbilu deluje pod vodstvom Nemčije, ene vodilnih držav na misiji. Skupaj sestavljajo mobilno skupino za usposabljanje in so vključeni v skupino za vzpostavitev partnerskih zmogljivosti (angl. Building Partner Capacity Team – BPCT). V centru za usposabljanje urijo varnostne sile v severnem delu Iraka. Pripadniki Slovenske vojske svetujejo kot mentorji na področjih pehotne oborožitve in taktike, temeljne medicinske pomoči, inženirstva ter zvez.