Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.03.2019

Na območju Cerkelj ob Krki in Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna bo potekala mednarodna vojaška vaja

Od torka, 19. marca, do srede, 3. aprila, bo na območju Cerkelj ob Krki in Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna potekala mednarodna vojaška vaja, na kateri bodo poleg pripadnikov Slovenske vojske sodelovali še pripadniki oboroženih sil ZDA.

Večina aktivnosti, ki bodo potekale na območju letališča Cerklje ob Krki, Cirnika, Gaja, Gorice, Gazic in Brega, bo zračnodesantne in letalske narave. Premiki vojaških enot bodo potekali predvsem po zraku s preleti in pristanki helikopterjev, v manjšem obsegu tudi letal. Glavni premiki po terenu bodo potekali po javnih utrjenih poteh na relaciji Gaj–Gorica–Gazice–Cirnik in občasno ob izvajanju taktičnih postopkov tudi na terenu na zemljiščih, ki jih je vpoklicalo Ministrstvo za obrambo. Aktivnosti bodo izvajane v dnevnem in nočnem času, načrtuje se tudi uporaba vadbenega streliva in drugih artificij, pretežno na območju Cirnika. Za potrebe doskoka padalcev načrtujemo v četrtek, 21., in petek, 22. marca, kratke izklope električne energije na območju Cerkelj ob Krki in Črešnjic, skupaj z distributerji električne energije pa bomo poskrbeli, da bodo motnje za prebivalce čim manjše, saj bo elektrika na izklopljenih postajah zagotovljena z agregati.

Na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna bodo enote v času vaje izvedle skupno usposabljanje in streljanje s pehotno oborožitvijo in minometi 60, 81 in 120 mm:
• v četrtek, 21., in petek, 22. marca,
• od ponedeljka, 25., do petka, 29. marca,
• od ponedeljka, 1., do srede, 3. aprila.

V času vaje ne bo premikov večjih tovornih vojaških vozil v kolonah, prav tako na osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna vojaške aktivnosti ne bodo potekale med vikendi.

Sodelovanje med enotami Slovenske vojske in zavezniških oboroženih sil je izjemno pomembno zaradi izmenjave znanj in izkušenj, souporabe zmogljivosti in infrastrukture, pravične delitve bremen, zmanjševanja stroškov ter predvsem skupnega usposabljanja, ki vodi v medsebojno zaupanje v skupnih operacijah.
V času izvajanja vojaških aktivnosti prosimo prebivalke in prebivalce območij, kjer se bodo izvajale vojaške naloge, za strpnost, razumevanje in podporo, za kar se jim že vnaprej zahvaljujemo.