Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.10.2018

Na Norveško drugi del slovenskega vojaškega kontingenta

V sredo, 17., in četrtek, 18. oktobra, je na največjo vajo sil Slovenske vojske v tujini Trident juncture (Trojni stik) na Norveško odšel drugi del slovenskega vojaškega kontingenta. Slovenska vojska bo na vaji sodelovala z delom sil v najvišji stopnji pripravljenosti (del skupine CIMIC, helikopter za medicinsko evakuacijo), motorizirano četo s pridodanim črnogorskim vodom, transportnim helikopterjem, elementom vojaške policije in enoto za podporo, skupaj šteje kontingent 241 pripadnic in pripadnikov. Delovanje slovenskega vojaškega kontingenta je osredinjeno na kopensko komponento. Premik se odvija tako po zraku kot morju.

Vaja bo od 25. oktobra do 7. novembra na Norveškem in bližnjem območju severnega Atlantika ter Baltskega morja, vključno z Islandijo ter zračnima prostoroma Finske in Švedske. Na njej bo sodelovalo več kot 50.000 udeležencev iz 31 zavezniških in partnerskih držav. To pomeni okoli 150 zračnih plovil, 60 ladij in  10.000 vozil. Vodja vaje bo admiral James G. Foggo III, poveljnik Natovega združenega operativnega poveljstva Neapelj. Vodja slovenskega vojaškega kontingenta je podpolkovnik Uroš Trinko. Za pripadnike Slovenske vojske je to izjemna priložnost, da preverijo zmogljivosti odziva v realnem času, zahtevnega premika na dolge razdalje in delovanja v izjemnih vremenskih razmerah, v katerih se morajo izkazati tako ljudje kot oprema.

Trident Juncture 18 izkazuje pripravljenost in sposobnost Natovih sil za skupno delovanje oziroma povezljivost sil. Obenem so te sile zasnovane, da zagotovijo usposobljenost in sposobnost, da delujejo povezano in so pripravljene, da ustrezno in pravočasno odreagirajo na vse oblike ogrožanj iz katerekoli smeri (360 stopenjsko odzivanje).Scenarij vaje Trident Juncture 18 vključuje odziv po aktivaciji 5. člena in preverja zmogljivosti za zagotavljanje kolektivne obrambe. Natove vaje izražajo in razvijajo razsežne vojaške zmogljivosti, ki zagotavljajo mir in varnost v partnerskih državah. Slovenija je dejaven člen teh prizadevanj. Zato Slovenska vojska sodeluje na vaji z delom zmogljivostmi, ki tvorijo hitre odzivne sile.