Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

07.05.2010

Na Natovem festivalu v ameriškem Norfolku se je predstavila tudi Slovenija

V ameriškem mestu Norfolk je v teh dneh potekal tradicionalni festival Azalea, katerega so se udeležili tudi pripadniki Slovenske vojske, ki delajo v Nacionalnem predstavništvu za povezave pri Zavezniškem poveljstvu za preoblikovanje.

Domačini so ga tokrat poimenovali Norfolk Nato festival, s čimer so želeli še posebej poudariti povezanost mesta z mednarodno organizacijo in skupnostjo pripadnikov držav članic, ki jim mesto nudi gostoljubje. Festival je predstavljal niz družabnih in kulturnih dogodkov, na katere so bili vabljeni tudi predstavniki vseh držav članic Zavezništva, posebej odmevna dogodka pa sta bila Natova parada in Natov festival, na katerih so se predstavile tudi vse države članice.

Pripadniki slovenskega predstavništva so na festivalu sodelovali že peto leto zapored, na predstavitvi pa so jim – kot vedno doslej – pomagali tudi slovenski izseljenci iz Clevelanda.

Ob tej priložnosti so se na paradi predstavili s simboli Slovenije, stiliziranim kozolcem in čebelnjakom, na festivalu pa so si obiskovalci lahko ogledali slovensko stojnico. Clevelandčani so celoten dogodek popestrili z narodnimi nošami, z ansamblom pa so poskrbeli tudi za samostojno točko v okviru festivala.

Festival je bil zelo dobro obiskan in si ga je – tako kot vedno doslej – ogledalo več tisoč ljudi, med njimi tudi otroci iz lokalnih šol, ki imajo med svojimi učnimi obveznostmi tudi obisk festivala, kjer spoznavajo različne regije, države in kulture.        

Foto: Andrej Kocbek