Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.11.2011

Na mirovno misijo v Libanon odšel 11. kontingent Slovenske vojske

Danes, 22. novembra, je v zgodnjih jutranjih urah na mirovno misijo Združenih narodov UNIFIL v Libanon odšlo 14 pripadnikov 11. kontingenta Slovenske vojske.

Pretekli teden je potekala slovesnost ob odhodu tokrat že četrtega kontingenta, ki ga zagotavlja 9. bataljon zračne obrambe. Pripadnike sta ob tej priložnosti nagovorila poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Branimir Furlan ter poveljnik brigade zračne obrambe in letalstva podpolkovnik Jani Topolovec. Poveljnik sil je v svojem nagovoru poudaril, da bo 11. slovenski kontingent kot vsi dosedanji kontingenti kljub svoji majhnosti prispeval pomemben delež v mozaiku nalog v podporo miru v Libanonu, hkrati pa je izrazil prepričanje, da bo svoje naloge opravil predano in profesionalno. Zahvalil se je tudi svojcem pripadnikov, ki so po brigadirjevih besedah z veliko udeležbo izkazali iskreno podporo ob odhodu svojih bližnjih.

Vseh 14 pripadnikov, ki jim poveljuje podpolkovnik Janez Pungaršek, bo naslednjih šest mesecev nastanjenih v vojaški bazi Združenih narodov v Shami. Opravljali bodo naloge patruljiranja in pomoči pri reševanju krize v južnem delu Libanona. V prihodnjih dneh bo potekala predaja dolžnosti in sredstev med pripadniki 10. ter 11. slovenskega kontingenta. Pripadniki 10. kontingenta, ki končujejo šestmesečno delovanje v Libanonu, se bodo v Slovenijo vrnili v začetku prihodnjega meseca.

Po sklepu slovenske vlade pripadniki Slovenske vojske sodelujejo na mirovni misiji v Libanonu od decembra 2006. Njihova naloga je skladno z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1701 izvajanje nadzora celotnega območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v južni del Libanona, poleg tega pa tudi pomoč libanonski vojski pri ohranjanju stabilnosti. Do danes je na mirovni misiji UNIFIL sodelovalo že 152 pripadnikov Slovenske vojske.