Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.09.2016

Na mednarodni vaji Takojšnji odgovor 2016 prikazali odlično pripravljenost

V Vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu in Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki je bila danes, 21. septembra, predstavitev mednarodne vojaške vaje Takojšnji odgovor 2016, ki je tudi letošnja osrednja vaja Slovenske vojske. Vajo si je v spremstvu ministrice za obrambo Andreje Katič in načelnika GŠSV generalmajorja dr. Andreja Ostermana ogledal predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, člani Odbora za obrambo Državnega zbora Republike Slovenije in predstavniki tujih vojsk.

Vodja slovenskega kontingenta mednarodne vaje brigadir Franc Koračin je s sodelavci strokovni javnosti predstavil namen, organiziranost in koncept izvedbe vaje. V novomeški Vojašnici Franca Uršiča so udeleženci vaje prikazali postopke sodelovanja vojske pri spoprijemanju z begunsko-migrantsko situacijo in pri odstranitvi teroristične grožnje ter pripravo ranjencev za helikoptersko evakuacijo in nadaljnjo oskrbo. Drugi del prikaza vaje je potekal v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, kjer so si gostje ogledali sprejem, triažo in oskrbo ranjencev v slovenski mobilni bolnišnici role 2 LM.

Predsednik Vlade dr. Miro Cerar je vajo ocenil kot odlično: »Danes sem bil priča izjemni predstavi. Del vaje, ki so nam ga demonstrirali, je prikazal odlično sodelovanje med pripadniki različnih vojsk v okviru skupne operacije. Hkrati smo videli, kako znajo vojaki skupaj z medicinskim osebjem odlično logistično in medicinsko poskrbeti za ranjence, ki se v takih primerih pojavijo.« Premier je dejal, da je odlično sodelovanje pripadnikov različnih vojsk dokaz, da vojske različnih držav tudi sicer lahko odlično sodelujejo. »Kar je najbolj pomembno, je to, da gre za sodelovanje za mir. Danes je svetovni dan miru in mislim, da je prav, da ob tej priložnosti povemo, da so vsi vojaki poklicani za to, da nam prinašajo varnost in mir. To cenim in sem jim hvaležen.« Dr. Miro Cerar je izpostavil tudi, da je uspešno sodelovanje držav regije in prikaz pripravljenosti na varnostne in obrambne izzive »signal, da smo čvrsti in to prispeva k odvračanju tistih, ki bi poskusili destabilizirati regijo. Takšne vaje, še posebej tako uspešne, so velik prispevek k varnosti v regiji, pa tudi k tesnejšim vezem med državami.«

Ministrica za obrambo Andreja Katič je izrazila zadovoljstvo, da se vaja iz leta v leto bolj razvija. Na vaji letos tako sodeluje že deset držav, kar po oceni ministrice pomeni, da »smo se v preteklosti izkazali kot dober soorganizator« in da »bo tako tudi v prihodnje. Vaja je tudi obsežnejša kot lani, kar zahteva še več logističnih in kadrovskih prijemov, pa tudi znanja«. Kot je poudarila, je na tako zahtevnih in obsežnih vajah izziv uskladiti delo pripadnikov različnih vojsk, vendar »če hočemo usklajeno delovati v realnih okoliščinah, so takšne vaje nujno potrebne, vendar je treba veliko vaditi, da bi lahko takrat, ko bo to potrebno, ustrezno odreagirali. »Danes so prikazali vse medicinske ukrepe, ki bi jih uporabili tudi ob naravnih in drugih nesrečah. Mislim, da je bila vaja opravljena z odliko,« je še ocenila ministrica Andreja Katič.

Na mednarodni vojaški vaji Takojšnji odgovor 2016, ki na ozemlju Slovenije in Hrvaške poteka od 9. septembra, sodeluje 2000 udeležencev, od tega 1400 pripadnikov oboroženih sil iz desetih držav zavezništva. Zaključna slovesnost vaje bo jutri, 22. septembra, v hrvaškem Slunju.


Foto: Luka Mitrović in Daniel Mlakar

Flash is required!

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar


Flash is required!

Ministrica za obrambo Andreja Katič