Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.04.2015

Na mednarodni konferenci glavnih podčastnikov evropskih kopenskih vojsk gostili poveljnika ameriške kopenske vojske za Evropo

V četrtek, 23. aprila, se je na Bledu končala 9. mednarodna konferenca glavnih podčastnikov evropskih kopenskih vojsk (angl. Conference of European Armies NCO's), ki jo je letos ob podpori Poveljstva ameriške kopenske vojske za Evropo organizirala Slovenska vojska. Konferenca je v treh dneh združila preko 70 podčastnikov iz 33 držav, ki so skozi številne predstavitve in diskusijo obravnavali tematiko, ki jo je povezovala osrednja tema konference – Priložnosti za podčastnike v močni Evropi.

Za govorniškim odrom so se zvrstili najvišji predstavniki evropskih vojska in ob koncu konference so bili udeleženci enotnega mnenja, da so tovrstne konference enkratna priložnost za vzpostavitev in razvoj odnosov ter kasnejše sodelovanje podčastniških zborov zavezništva.

Slavnostni gost in osrednji govornik ob koncu konference je bil poveljnik ameriške kopenske vojske za Evropo generalpodpolkovnik Frederick »Ben« Hodges, ki se je dogodka udeležil v spremstvu namestnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Davida Humarja ter pomočnika načelnika generalštaba in načelnika Združenega sektorja za strateško planiranje brigadirja mag. Bojana Pograjca.

Generalpodpolkovnik Hodges je Slovenski vojski v uvodnem nagovoru izrekel odkrito priznanje ob uspešni izvedbi tako pomembnega dogodka zavezništva ter se tudi simbolično s podelitvijo kovancev za podporo zahvalil štabnemu praporščaku Igorju Tomašiču in višjemu štabnemu vodniku Iztoku Racmanu.

Visoki gost je izpostavil pomembnost ustrezne umeščenosti podčastniških zborov v zavezništvu in svoj nagovor sklenil z besedami, da si je danes nemogoče predstavljati moderno vojsko brez modernega in ustrezno usposobljenega podčastniškega zbora, ki ga glede na videno Slovenska vojska ima.

Ob koncu konference sta glavni podčastnik Slovenske vojske štabni praporščak Igor Tomašič in glavni podčastnik hrvaške vojske višji štabni praporščak Davor Petek iz rok generalpodpolkovnika Hodgesa prejela še medaljo Sergeant Morales Club kot priznanje za njun osebni prispevek pri razvoju podčastniških zborov obeh držav.