Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.10.2018

Na letališču v Cerkljah ob Krki izvedli gasilsko-reševalno vajo Letalo 2018

V sredo, 17. oktobra, je na letališču v Cerkljah ob Krki potekala gasilsko-reševalna vaja Letalo 2018, na kateri je poleg pripadnikov gasilske reševalne službe 107. letalske baze, Vojaške zdravstvene enote in letaliških služb sodelovala tudi Poklicna gasilska enota Krško.

Po namišljenem scenariju vaje je nad letališčem prišlo do letalske nesreče, v kateri sta bili udeleženi letali, eno od njiju je nato izgubilo nadzor ter s krilom oplazilo kontrolni stolp in cisterno z letalskim gorivom. Drugo letalo je kljub poškodbam varno pristalo. Alarmirana je bila gasilsko-reševalna služba letališča, ki je odhitela na kraj nesreče ter začela gasiti goreče letalo, reševati posadko in uslužbenca na kontrolnem stolpu. Zaradi obsežnosti nesreče in izlitja nevarnih tekočin se je v reševanje vključila Poklicna gasilska enota Krško, ki je preprečila nadaljnje izlivanje in sanacijo nevarnih tekočin ter v sodelovanju z letališkimi službami s pomočjo vrvne tehnike rešila poškodovana kontrolorja.

Vsakoletna vaja, ki poteka v mesecu požarne varnosti, je namenjena preverjanju in poenotenju postopkov gašenja in reševanja med letališko gasilsko-reševalno službo in gasilskimi enotami v domicilnem območju letališča v Cerkljah ob Krki.