Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.05.2015

Na letališču Rakičan pri Murski Soboti je potekala osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske

Danes, 15. maja, se je na letališču Rakičan pri Murski Soboti s prihodom slavnostnega govornika predsednika Republike Slovenije in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja ob 12. uri začela osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske. Ob 24. obletnici delovanja vojske na ozemlju samostojne Republike Slovenije sta zbrane nagovorila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman.

Osrednji govornik predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je v nagovoru dejal, da je Slovenija ena najbolj varnih držav na svetu, in poudaril, da je za Slovenijo uspešnost EU in Nata elementarni nacionalni interes, še posebno v času, ko se pojavljajo novi varnostni izzivi, kakršnih v zgodovini še ni bilo. Tudi zato je, med drugim, treba izvesti vse potrebno za učinkovito vojaško pripravljenost. Spomnil je, da je bil ob lanskem poročanju o pripravljenosti Slovenije primoran ugotoviti, da je Slovenska vojska dosegla najnižjo raven do takrat. Dejal je, da se po njegovi oceni letos stvari niso spremenile bistveno na bolje. »Kljub temu, spoštovane pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, imate v javnosti upravičeno zelo velik ugled,« je dejal. Končal je z besedami, da so državljanke in državljani prepričani, da se na svojo vojsko lahko zanesejo, saj je »Slovenija na svojo vojsko ponosna«.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v svojem nagovoru pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske izrazila priznanje in hvaležnost za njihovo odgovorno in predano delo za dobrobit Republike Slovenije ter njenih državljank in državljanov. Poudarila je, da kot eno prvih usmeritev na položaju obrambne ministrice vidi iskanje čim bolj ustreznih rešitev za kadrovske izzive. Dodala je še, da si bo v svojem mandatu prizadevala, da Slovenija ostane varna država, da se izboljša poslabšana obrambna pripravljenost in ohrani stabilnost sil Slovenske vojske.

Glede na to, da danes našo varnost precej ogrožajo naravne in druge nesreče, je izrazila tudi podporo dejavnemu vključevanju Slovenske vojske v naloge zaščite, reševanja in pomoči prebivalstvu ob nesrečah. Poudarila je, da si bo v okviru svojih pristojnosti prizadevala, da bo Slovenska vojska še naprej uživala visoko zaupanje ljudi. Ob dnevu Slovenske vojske je ministrica Andreja Katič čestitala pripadnicam in pripadnikom SV ter tudi veteranom vojne za Slovenijo in pripadnikom Manevrske strukture narodne zaščite ob bližnjem dnevu veteranov ter 25. obletnici ustanovitve MSNZ.

Gostitelj slovesnosti načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman se je sodelavkam in sodelavcem zahvalil za predano, hrabro in tovariško sledenje ciljem Slovenske vojske, kar je bilo pomembno za njihovo doseganje. To so bili uspešno odpravljanje posledic naravnih nesreč doma in na tujem, sodelovanje pri zaščiti in reševanju, pri vzdrževanju miru v mednarodnih operacijah in na misijah, oblikovanju in certifikaciji lahke bataljonske bojne skupine, vzpostavitvi Natovega Centra odličnosti za gorsko bojevanje, sanaciji minsko-eksplozivnih sredstev v KiK Kamnik tako, da niso več nevarna za okolico, pri uspešnem prevozu srca v okviru Slovenija Transplanta in drugem. Končal je z besedami: »Zasluženo lahko dostojanstveno in častno praznujemo naš praznik, saj je naše delo, ki ga predano opravljamo, usmerjeno v boljše in varnejše okolje doma in v svetu.«

Pripadniki Garde Slovenske vojske so v počastitev dogodka iz šestih protokolarnih topov izstrelili tri topovske salve. Slovensko zastavo so na prizorišče pripeljali praznično oblečeni fantje na okrašenih traktorskih prikolicah ob spremstvu vaških deklet in zvokih harmonik, tako imenovani »lejtniki 97« iz vasi Gančani. Na slovesnosti, ki jo je neposredno prenašala Televizija Slovenija, so sodelovali Orkester Slovenske vojske pod vodstvom dirigentke Andreje Šolar, solist na kitari Gašper Kržmanc, mojster prekmurske šole cimbal Dani Kolarič, Mateja Ivanov - Moira s sinom Urhom Zverom in moški vokalni kvintet Aeternum. Na slovesnosti so bili v čin brigadirja povišani polkovniki Ernest Anželj, Franc Koračin, Roman Urbanč in Milan Žurman.

Flash is required!

- predsednik RS in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor


Flash is required!

- ministrica za obrambo Andreja Katič


Flash is required!

- načelnik Generalštaba SV generalmajor dr. Andrej Osterman