Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.06.2012

Na letališču Jožeta Pučnika bo danes zvečer potekalo urjenje v prestrezanju in prisilnem pristanku zrakoplova

V ponedeljek, 4. junija, bo med 21. in 23. uro v slovenskem zračnem prostoru in na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana potekalo redno načrtovano urjenje v odkrivanju, prestrezanju in prisilnem pristanku zrakoplova.

Na urjenju, ki bo potekalo v okviru rednega usposabljanja za zagotavljanje visoke stopnje usposobljenosti in odzivnosti enot, vključenih v Natov integrirani sistem zračne obrambe (NATINADS – NATO Integrated Air Defence System), bo v vlogi prestreženega letala oziroma t. i. vsiljivca letalo pilatus PC-9M Slovenske vojske. V vlogi prestreznikov bosta lovski letali zavezništva eurofighter EFA-2000 italijanskih zračnih sil, ki sta dodeljeni zvezi Nato za potrebe izvajanja nadzora zračnega prostora (Air Policing) na območju Republike Slovenije.

Na urjenju sodelujejo tudi 16. bataljon za nadzor zračnega prostora s Centrom za nadzor in kontrolo zračnega prostora, Letalska šola Slovenske vojske, Nacionalni zračni operativni center Slovenske vojske, Kontrola zračnega prometa Slovenije, Združeni center za zračne operacije (Combined Air Operation Center Poggio Renatico-CAOC PR) s sedežem v Poggiu Renaticu v Italiji in italijanska letalska baza Grosseto.

Ob izvajanju prisilnega pristanka se izvaja poseben postopek, pri katerem se tri letala hkrati približajo letališki stezi in eno od njih pristane, druga dva pa jo le preletita. Frekvenca zvoka, ki ga oddajajo motorji letal pilatus PC-9M in eurofighter EFA-2000, je različna od frekvence zvoka, ki jo oddajajo motorji potniških letal. Zaradi tega prihaja do drugačne vrste hrupa, ki pa se v moči bistveno ne razlikuje od hrupa, ki ga povzroča večje potniško ali tovorno letalo z dvema, tremi ali štirimi reaktivnimi motorji.