Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

15.10.2009

Na letališču Cerklje ob Krki potekala gasilsko reševalna vaja

V sredo, 14. oktobra, je na letališču Cerklje ob Krki potekala gasilsko-reševalna vaja Letalo 2009, na kateri sta poleg pripadnikov gasilske reševalne službe 107. letalske baze Slovenske vojske sodelovali prostovoljni gasilski društvi iz Krške vasi in s Skopic. Namen vaje je bil poenotiti postopke reševanja ob nesrečah na letališču. Vaja je potekala po namišljenem scenariju, po katerem je enomotorno letalo pri vožnji po letališki stezi zaradi tehnične okvare na krmilnem mehanizmu zaneslo, zato je trčilo v letališko vozilo, v katerem je ostal ukleščen voznik, zaradi razlitega goriva pa je prišlo do požara. Alarmirana je bila gasilsko-reševalna enota, ki je odhitela na kraj nesreče in začela gasiti goreče letalo ter reševati ljudi.
Vaja je potekala v okviru letnega preverjanja letališke gasilsko-reševalne službe, ki ga izvaja Direktorat za civilno letalstvo in letalske inšpekcije Ministrstva za promet.
Vaja je pokazala, da so pripadniki enote, ki so pred tem končali šolanje za poklicnega gasilca in usposabljanje za pridobitev ustreznih licenc, kakovostno opravili svojo nalogo.
Vajo so si ogledali predstavnik Direktorata za civilno letalstvo in letalske inšpekcije Ministrstva za promet, predstavnik regijskega centra za zaščito in obveščanje, predstavniki lokalnih gasilskih zvez, prostovoljnih društev ter policije, župani sosednjih občin ter številni pripadniki brigade zračne obrambe in letalstva.

Flash is required!