Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.10.2017

Na letališču Cerklje ob Krki izvedli vajo Letalo

V sredo, 18. oktobra, je na letališču Cerklje ob Krki potekala gasilsko-reševalna vaja Letalo 2017, na kateri so poleg pripadnikov gasilske reševalne službe 107. letalske baze, Vojaške zdravstvene enote, Vojaške policije in 151. helikopterske eskadrilje sodelovala tudi prostovoljna gasilska društva Cerklje ob Krki, Pirošica in Krška vas.

Po namišljenem scenariju vaje je pilot ob pristajanju enomotornega letala izgubil zavest. Zasilni pristanek letala je izvedel kopilot, ki je zaradi močnih sunkov vetra pristal na servisnih površinah letališča in pri tem silovito trčil v drugo letalo. Alarmirana je bila gasilsko-reševalna služba letališča Cerklje ob Krki, ki je odhitela na kraj nesreče ter začela gasiti goreči letali in reševati člane posadk. Zaradi obsežnosti nesreče so se v reševanje vključili tudi lokalna prostovoljna gasilska društva in posadka helikopterja Cougar AS AL 532, ki je v sodelovanju s skupino za zračno medicinsko evakuacijo prepeljala ponesrečene v nadaljnjo zdravstveno oskrbo.

Vaja, ki je potekala v okviru letnega preverjanja letališke gasilsko-reševalne službe, je namenjena poenotenju postopkov gašenja in reševanja med gasilsko-reševalno službo letališča v Cerkljah ob Krki ter okoliškimi gasilskimi društvi, pa tudi ocenitvi usposobljenosti in primernosti opreme sodelujočih društev.