Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.06.2018

Na Kosovu naloge prevzel 37. kontingent Slovenske vojske

V torek, 19. junija je v vojaški bazi Villaggio Italia v Peći na Kosovem potekala slovesnost ob primopredaji območja delovanja in nalog med 36. in 37. kontingentom Slovenske vojske (SV) v silah Kfor.

Poveljnik 36. slovenskega kontingenta Kfor podpolkovnik Gregor Hafner je dolžnost poveljnika slovenskega kontingenta in hkrati namestnika poveljnika MNBG - W (Multinational Group West / Večnacionalna bojna skupina Zahod) predal poveljniku 37. kontingenta podpolkovniku Gregorju Vodebu. Ob menjavi dolžnosti poveljujočega slovenskega kontingenta je polkovnik Robert Glavaš izpostavil, da je SV s 36 kontingentom v silah Kfor upravičila zaupanje in ponovno dokazala, da so pripadniki SV kredibilen in profesionalen partner v silah Kfor. Z besedami ponosa in zaupanja v sposobnosti 36. kontingenta je pripadnike nagovoril podpolkovnik Gregor Hafner in ob tem poudaril, da zaradi slehernega pripadnika kontingenta lahko danes govorimo o uspehu, ki ga je na območju delovanja dosegla SV.

Slavnostni govornik, veleposlanik na Kosovu Bojan Bertoncelj, je na slovesnosti spomnil na 25. junij, leta 1991 – dan, ko je slovenska skupščina sprejela deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti naše države. Ob tem je izrazil svoje osebno zadovoljstvo, da pripadniki SV vseskozi udejanjajo tiste vrednote na katerih sloni ustanovitev naše države.

Na slovesnosti so pripadniki 36. kontingenta  prejeli Natovo medaljo Non-article 5.