Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.04.2017

Na Kosovu naloge prevzel 35. kontingent Slovenske vojske

V torek, 25. aprila, je v vojaški bazi Villaggio Italia v Peći na Kosovu potekala slovesnost ob primopredaji območja delovanja in nalog med 34. in 35. kontingentom Slovenske vojske v silah Kfor, ki deluje v okviru Natove operacije Joint Enterprise na Kosovu.

Poveljnik 34. slovenskega kontingenta Kfor podpolkovnik Franc Kalič je dolžnost poveljnika slovenskega kontingenta in hkrati namestnika poveljnika MNBG – W (Multinational Group West / Večnacionalna bojna skupina Zahod) predal poveljniku 35. kontingenta podpolkovniku Mihi Kuharju.

Ob sprejemu dolžnosti je podpolkovnik Miha Kuhar dejal, da je kontingent prišel iz domače vojaške dinamike v okolje, ki je drugačno, zahteva drugačen pristop in razmišljanje, ter v nadaljevanju poudaril: »Vsi skupaj bomo šli skozi vse, kar nam bo prinesla misija. Ponosni bomo na uspehe vsakega, ko nam bo težko, si bomo skupaj pomagali. Vsak posameznik je pomemben del skupnosti in nihče ne sme ostati sam. Čakajo nas tako strokovne kot tudi osebne preizkušnje. Karkoli se nam bo zgodilo – naj nam ne upadejo pogum, volja in ponos. Naš notranji kompas so vrednote, ki jih živimo in izražamo s svojimi dejanji.«

Ob koncu se je zahvalil 34. kontingentu za odlično opravljeno delo ter jim zaželel srečen povratek v domovino.

Slovesnosti so prisostvovali tudi veleposlanik Republike Slovenije na Kosovu Miljan Majhen, poveljnik sil Kfor general major Giovanni Fungo, poveljnik Večnacionalne bojne skupine Zahod polkovnik Giovanni Giaghedu, poveljnik Združenega operativnega centra brigadir Klemen Medja in najvišji nacionalni predstavniki tujih vojsk v silah Kfor. 

35. kontingent šteje 243 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske, jedro sil SVNKON 35 Kfor predstavlja 1. brigada Slovenske vojske.

Avtor članka: višji praporščak Robert Rotar, glavni podčastnik SVNKON 35 Kfor
Fotografije: vojakinja Martina Podkrižnik