Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

16.11.2015

Na Kosovu naloge prevzel 32. kontingent Slovenske vojske

V soboto, 14. novembra, je bila v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći na Kosovu slovesnost ob primopredaji dolžnosti in nalog med 31. in 32. kontingentom Slovenske vojske v Kforju, ki deluje v Natovi operaciji Joint Enterprise na Kosovu.

Poveljnik 31. slovenskega kontingenta Kforja polkovnik Boštjan Močnik je dolžnost poveljnika slovenskega kontingenta in hkrati namestnika poveljnika Večnacionalne bojne skupine Zahod (MNBG W) predal poveljniku 32. kontingenta podpolkovniku Boštjanu Novaku.
Ob sprejemu dolžnosti je podpolkovnik Boštjan Novak dejal: »Bojni prapor, ki sem ga danes sprejel, je simbol pripadnosti Slovenski vojski, ima zgodovinsko vrednost in v simbolnem smislu dodatno povezuje pripadnice in pripadnike vseh Slovenskih kontingentov pri opravljanju našega vojaškega poslanstva tukaj na Kosovu.« Prvič v zgodovini sta primopredajo med kontingenti Kforja opravila tudi glavna podčastnika Slovenske vojske v Kforju, praporščak Danijel Kovač in praporščak Dušan Utroša.

Slovesnosti so prisostvovali veleposlanik Republike Slovenije na Kosovu njegova ekscelenca Milan Majhen, poveljnik Večnacionalne bojne skupine Zahod polkovnik Ciro Forte, najvišji nacionalni predstavnik Slovenske vojske v Kforju polkovnik Tomislav Peček ter predstavniki drugih sodelujočih vojsk. 32. kontingent šteje 309 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske.

Fotografije: PAO MNGB W