Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.11.2014

Na Kosovu naloge prevzel 30. kontingent Slovenske vojske

V četrtek, 30. oktobra, je bila v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći na Kosovu slovesnost ob primopredaji dolžnosti in nalog med 29. in 30. slovenskim kontingentom Kfor, ki deluje v okviru Natove operacije Joint Enterprise na Kosovu.

Poveljnik 29. slovenskega kontingenta Kfor podpolkovnik Anže Rode je dolžnost poveljnika slovenskega kontingenta in hkrati namestnika poveljnika Večnacionalne bojne skupine Zahod predal poveljniku 30. kontingenta podpolkovniku Boštjanu Bašu. Slovesnosti so se udeležili tudi veleposlanik Republike Slovenije na Kosovu njegova ekscelenca Miljan Majhen, poveljnik Večnacionalne bojne skupine Zahod polkovnik Angelo Minelli in vodja oddelka za implementacijo sporazuma (Joint Implementation Commission – JIC) Kfor polkovnik Bojan Vogrinc.
 
30. kontingent šteje 308 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Naloge kontingenta ostajajo nespremenjene ter vključujejo vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, patruljiranje, ukrepe stalne pripravljenosti in zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, pa tudi varovanje objektov posebnega pomena, kot je samostan v Visokih Dečanih. Glavnino 30. kontingenta Slovenske vojske predstavljajo manevrski četi 74. pehotnega polka, pet skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element z logističnimi elementi čet. Nekaj pripadnikov bo delo opravljalo v poveljstvu operacije Kfor v Prištini in regionalnem poveljstvu Zahod v Peći. Pripadniki Slovenske vojske bodo delovali v občinah Peć, Klina, Istok, Vučitrn, Leposavič, Skenderaj, Ferizaj in Priština.