Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.10.2017

Na Kosovu izvedena menjava kontingentov

V soboto, 28. oktobra, je v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći na Kosovu potekala slovesnost ob primopredaji dolžnosti in nalog med 35. in 36. slovenskim kontingentom v silah Kfor, ki deluje v okviru Nata na Kosovu. Dosedanji poveljnik SVNKON 35 Kfor podpolkovnik Miha Kuhar je dolžnost poveljnika kontingenta in hkrati namestnika poveljnika Večnacionalne bojne skupine Zahod predal poveljniku SVNKON 36 Kfor podpolkovniku Gregorju Hafnerju.

V 36. kontingentu je okrog 250 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Naloge kontingenta bodo enake, kot jih je opravljal 35. kontingent, vključujejo pa vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter omogočanje svobode gibanja in varovanje objektov posebnega pomena, kot je samostan Visoki Dečani. Glavnino 36. kontingenta Slovenske vojske, ki bo nastanjena v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći, predstavlja manevrska četa 10. pehotnega polka. V sestavi kontingenta je še šest skupin za povezavo in nadzor, nacionalni podporni element in skupina vojaške policije. Nekaj pripadnikov pa svoje delo opravlja tudi v večnacionalnih poveljstvih Kfor.

Slavnostni govornik poveljnik 1. brigade polkovnik Robert Glavaš je pripadnikom 35. kontingenta povedal, da so lahko zaradi njihovega uspešnega delovanja vsi ponosni in boljši. Zaželel jim je uspešno delo v poveljstvih in enotah v domovini, nekaterim uspešno šolanje, predvsem pa, da si v krogu družin odpočijejo. Pripadnikom 36. kontingenta pa je zaželel, da z uigranim, motiviranim in usposobljenim moštvom prevzamejo naloge svojih predhodnikov ter varno in uspešno misijo.

Predajo dolžnosti so spremljali poveljnik Kfor italijanski  generalmajor Giovanni Fungo, veleposlanik RS v Republiki Kosovo Bojan Bertoncelj in drugi visoki gostje.

Fotografije: arhiv 1. brigade

V vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći na Kosovu …

… je ob menjavi kontingentov pripadnike pozdravil poveljnik 1. brigade polkovnik Robert Glavaš.

Potekala je menjava 35. in 36. slovenskega kontingenta v silah Kfor.

Poveljnik SVNKON 35 Kfor podpolkovnik Miha Kuhar je dolžnost poveljnika kontingenta …

… predal poveljniku SVNKON 36 Kfor podpolkovniku Gregorju Hafnerju.

Naloge pripadnikov SVNKON 36 Kfor so vzdrževanje varnega in stabilnega okolja …

… ter omogočanje svobode gibanja in varovanje objektov posebnega pomena.

Pri natovarjanju opreme so pomagali pripadniki 670. logističnega polka.

Poveljnik Večnacionalne bojne skupine Zahod polkovnik Enzo Ceruzzi ob sprejemu medalje za odlično sodelovanje.