Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.07.2015

Na Brionih je potekalo srečanje Pobude o regionalnem obrambnem sodelovanju

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman se je na Brionih na Hrvaškem udeležil srečanja Pobude o regionalnem obrambnem sodelovanju (Defence Cooperation Initiative – DECI), ki ga je gostil načelnik Generalštaba oboroženih sil Republike Hrvaške general dr. Drago Lovrić. Srečanja so se udeležili tudi namestnik Obrambnega štaba Republike Avstrije general mag. Bair Bernhard, namestnik Obrambnega štaba Republike Madžarske general Zoltan Orosz in načelnik Obrambnega štaba Italijanske republike general Claudio Graziano.

Generalmajor dr. Andrej Osterman je izrazil podporo prizadevanjem Pobude pri uresničevanja projektov in pri uresničevanju ciljev vzpostavitve Bojne skupine EU. Slovenska vojska nadgrajuje vključenost v DECI tudi na način sodelovanja skozi Koncept povezanih sil, Natovega koncepta vodilnih držav in Pobude partnerske povezljivosti. V nadaljevanju je generalmajor dr. Osterman izpostavil tudi akreditacijo Natovega centra odličnosti za gorsko bojevanje in udeležence povabil k sodelovanju.

Podpis skupne izjave udeležencev je kazalec dobrega in tvornega sodelovanja DECI pobude, katere cilj je predvidevanje in skupni nastop pri zoperstavljanju varnostnim izzivom v regiji in širše. Naslednji sestanek Pobude o regionalnem obrambnem sodelovanju bo izveden prihodnje leto v Avstriji.

Sodelovanje v Pobudi o regionalnem obrambnem sodelovanju je usmerjeno na politično-vojaški vidik regionalne varnosti, razvoj vojaških zmogljivosti, sodelovanje v operacijah, usposabljanje in izobraževanje. Vodilo sodelovanja v tej pobudi, ki je pragmatična in projektno usmerjena, je združevanje in razvoj zmogljivosti, regionalni pristop (v okviru koncepta Smart Defense), usmerjenost k razvoju potrebnih zmogljivosti, stroškovna učinkovitost in uporabnost v operacijah ter sodelovanje in dopolnjevanje sil EU in Nata.