Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.12.2016

Na Baltiku uspešno izvedli taktično vajo z bojnim streljanjem na nivoju čete

Pripadniki pehotnega voda, ki so septembra odšli na skupno usposabljanje Zavezništva na Baltik, so v sredo, 7. decembra, na latvijskem vadišču blizu mesta Adaži uspešno izvedli taktično vajo z bojnim streljanjem na nivoju čete.

Ta je bila za pripadnike voda vrhunec trimesečnega usposablja na Baltiku, v zahtevnih terenskih in vremenskih razmerah pa je trajala 48 ur. S svojo strokovnostjo, zanesljivostjo in usposobljenostjo so pripadniki slovenskega voda dobili ključno vlogo pri izvedbi taktične vaje in tako pripomogli k uspešno opravljenemu ocenjevanju bojne zmogljivosti čete.

Pred tem so pripadniki slovenskega voda, ki je integriran v četo 173. zračno-desantne brigade Oboroženih sil Združenih držav Amerike, opravili 11 dni pripravljalnih streljanj ter taktične vaje z bojnim streljanjem na nivoju skupine, oddelka, sekcije in voda. Kar polovica taktičnih vaj z bojnim streljanjem je bila opravljena v nočnem času in ob ognjeni podpori minometov. Ob tem so v zahtevnem usposabljanju izvedli tudi usposabljanja reakcije ob stiku z nasprotnikom, usposabljanja iz uporabe plastičnega eksploziva, načrtovanja in taktične uporabe ognjene podpore, številna individualna in posadkovna streljanja, met ročne bombe, streljanje s podcevnim bombometom in s protioklepnim orožjem RGW 90, sodelovali pa so tudi na mednarodnih vajah Steel Shield in Iron Sword.