Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.03.2014

Na 85. zasedanju Parlamentarne skupščine Nata z govornikom tudi Slovenska vojska

Minuli teden je pod okriljem Parlamentarne skupščine Nata (NATO Parliamentary Assembly – NATO PA) v Sarajevu potekal 85. seminar ROSE-ROTH z naslovom Varnost in demokratizacija na Zahodnem Balkanu: krepitev stabilnosti in promocija reform. Seminarji ROSE-ROTH so namenjeni krepitvi demokracije v centralni in jugovzhodni Evropi, pod okriljem Natove Parlamentarne skupščine pa prispevajo k boljšemu medparlamentarnemu sodelovanju. Na tokratnem je sodelovalo okrog sto parlamentarcev iz različnih držav, najvišji predstavniki oblasti v Bosni in Hercegovini ter precej eminentnih znanstvenikov in predstavnikov mednarodne skupnosti.

Med govorniki, kot so visoka predstavnika za Bosno in Hercegovino lord Paddy Ashdown in Valentin Inzko, posebni predstavnik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar ter predstavnika Bosne in Hercegovine v Natovi Parlamentarni skupščini Božo Ljubić in Milorad Živković, je svoje mesto našla tudi Slovenska vojska. Kot govornik je v delu seminarja na temo vojaškega sodelovanja na Zahodnem Balkanu sodeloval tudi poveljnik 1. brigade Slovenske vojske brigadir Miha Škerbinc.

Brigadir Škerbinc je na splošno predstavil vojaško sodelovanje na Zahodnem Balkanu ter se v svojem govoru osredotočil na njegov pomen v podpori utrjevanja stabilnosti, zaupanja in meddržavnega sodelovanja v regiji. Izpostavil je možne posledice dogodkov v Ukrajini na razmere na Zahodnem Balkanu v prihodnje. Mednarodna politična in geopolitična situacija pred desetimi leti, ko se je v mednarodne povezave vključevala Republika Slovenija, se po mnenju brigadirja Škerbinca močno razlikuje od današnje. Dotaknil se je ekonomske krize, predvsem pa dejstva, da se v praksi že kažejo prvi konkretni znaki geostrateških trendov, ki govorijo o prenosu nacionalne moči od zahoda proti t. i. BRIC-državam in nastajanju policentričnega sveta.