Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.07.2011

Motorizirana četa slovenskega kontingenta v Kforju pridodana bojni skupini Vzhod na severu Kosova

V torek, 26. julija, se je v večernih urah motorizirana četa 80 pripadnikov 23. slovenskega kontingenta premaknila iz matične baze v Peći, ki je na območju bojne skupine Zahod, v francosko bazo v Novem selu na severu Kosova. Četa je bila pridodana bojni skupini Vzhod in je trenutno del njihove taktične rezerve.

Danes dopoldan so pripadniki te čete začeli spoznavati območje delovanja in opravljati naloge patruljiranja v južnem albanskem delu Kosovske Mitrovice na komunikacijah, ki vodijo proti severu države. Enote bojne skupine Vzhod že dva dni patruljirajo kilometer od mejnih prehodov. Tako poveljnik slovenskega kontingenta pričakuje, da bo četa danes ali jutri zamenjala del enot bojne skupine Vzhod pri opravljanju nalog. Ob menjavi se bodo pripadniki slovenske čete premaknili v bližino mejnih prehodov Kosova z Republiko Srbijo. Njihovi nalogi bosta patruljiranje in opazovanje na komunikacijah, ki vodijo k mejnim prehodom.

Trenutno so razmere na severu Kosova mirne, toda nepredvidljive. Na posameznih krajih so še vedno zbrane manjše skupine kosovskih Srbov, nekatere ovire pa so umaknili s poti. Enote Kforja so na območju nestabilnosti in poskušajo še naprej zagotavljati mir ter stabilnost.