Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.02.2010

Mornarji Slovenske vojske praznovali dan svoje enote

V petek, 29. januarja, je v Vojašnici slovenski pomorščaki v Ankaranu potekala slovesnost ob 17. obletnici ustanovitve 430. mornariškega diviziona. Obletnico obeležujejo v spomin na 30. januar 1993, ko se je v portoroški marini prvič predstavila pomorska enota samostojne Republike Slovenije – 430. združeni odred obalne obrambe.

Osrednji govornik na slovesnosti brigadir mag. Andrej Osterman, namestnik poveljnika sil SV, je pohvalil delo pripadnic in pripadnikov enote, jim čestital za dosežke ter zaželel uspešno soočanje z izzivi, ki jih čakajo v prihodnje. Poudaril je, da "enota predstavlja pomemben del Slovenske vojske, ki zagotavlja vojaško obrambo slovenskega akvatorija, aktivno pa sodeluje tudi v sistemu zaščite, reševanja in pomoči na morju."

Poveljnik mornariškega diviziona kapitan fregate mag. Andrej Androjna je v nagovoru povedal, da je preteklo delo enote povezano s številnimi izzivi in preizkušnjami. Izpostavil je, da največjo pridobitev enote predstavlja lanskoletna kadrovska okrepitev, ki bo olajšala realizacijo prihodnjih nalog.

Ob koncu so najzaslužnejši pripadniki prejeli priznanja za prispevek k uspešnemu delu enote. Slovesnost so popestrili prvošolci iz Osnovne šole Elvire Vatovec Prade in kvintet Orkestra SV.