Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.06.2015

Modul radiološkega laboratorija mednarodno certificiran

Modul radiološkega laboratorija (JRKB RAD LAB) za Natove odzivne sile (NRF-16) je uspešno opravil mednarodno certifikacijo na vaji TYTAN 15, ki je med 27. majem in 6. junijem potekala na Poljskem.

Modul, ki šteje 20 pripadnikov, je sestavljen iz elementov Čete laboratorijev za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo iz Kranja (LAB JRKBO): mobilnega radiološkega laboratorija, radioloških vzorčevalcev, skupine dekontaminatorjev, logistične skupine ter oddelka za uničevanje NUS iz 430. mornariškega diviziona. Udeležbo modula na vaji je podprlo tudi šest pripadnikov 670. logističnega polka, ki so sodelovali pri premiku na Poljsko in pri vrnitvi v domovino.

Vaja TYTAN 15 je bila del priprav na sodelovanje v silah NRF-16. Glavna namena vaje sta bila certifikacija mednarodne čete laboratorijev JRKBO ter integracija vseh elementov čete. Četa je sestavljena iz poljskega poveljstva, češkega mobilnega kemijskega laboratorija, madžarskega mobilnega biološkega laboratorija in slovenskega mobilnega radiološkega laboratorija.

»Vaja TYTAN 15 je bila razdeljena na dva dela. V prvem delu so potekale administrativne in logistične priprave za delovanje na vaji. Postavljen je bil mobilni radiološki laboratorij, izvedli so se izvidovanje poligona in lokacij usposabljanja, predstavitev opreme vseh enot v četi, programiranje in preverjanje zvez, sezanitev s pravili delovanja na poligonu za urjenje z pravimi agensi ter seznanitev s scenarijem in vadbeno situacijo. V drugem delu je potekala tako imenovana vroča faza vaje TYTAN 15. Enote čete so zvečer prejele povelje, na podlagi katerega so naslednji dan izvajale dodeljene naloge. Delovanje enote so spremljali poljski evaluatorji, ki so z enoto zvečer naredili analizo. Pripadniki JRKBO RAD LAB NRF-16 so izvajali svoje naloge na podlagi štirih radioloških incidentov na področjih radiološkega vzorčenja, dekontaminacije ter odstranjevanja in uničevanja eksplozivnih sredstev v JRKB-okolju,« je po vrnitvi z vaje povedal poveljnik laboratorija za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo nadporočnik David Škoberne.

Splošna ocena poljskih opazovalcev je bila, da je modul JRKBO RAD LAB NRF-16 strokovno usposobljen in tako pripravljen na delovanje v NRF-16 v okviru mednarodne čete laboratorijev JRKBO. Tudi četa kot celota je uspešno prestala preverjanje in pridobila certifikat o pripravljenosti za NRF-16.

»Pripadniki modula JRKB RAD LAB NRF-16 smo se domov vrnili z lepimi vtisi z vaje in zadovoljni, da smo svoje naloge opravili dobro in profesionalno,« je še dodal nadporočnik David Škoberne.

Fotografije: pripadniki čete laboratorija za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo iz Kranja.
 

Pripadnik kontrolira vsebnik za shranjevanje visoko radioaktivnih virov.

Poljska ocenjevalca opazujeta skupino za dekontaminacijo ob delu.

Slovenska skupina za vzorčenje s poljskima pripadnikoma specialnih enot.

Obisk generala poljske vojske Adamčeka v mobilnem radiološkem laboratoriju Slovenske vojske.

Skupinska slika mednarodne laboratorijske čete za jedrsko, radiološko, kemijsko in biološko obrambo.

Poligon Globok je namenjen vadbi s pravimi bojnimi strupi.

Vzorčevalec odvzema vzorec radioaktivne snovi.

Poljski ocenjevalec ocenjuje skupino za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Dekontaminacija pripadnika skupine za vzorčenje.

Pripadnik poljske vojske usmerja pripadnika za vzorčenje.

Taktično-operativni center laboratorijske čete z analitskim radiološkim laboratorijem.

Priprava vzorca radioaktivne tekočine.