Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.04.2019

Močnejši skupaj je geslo letošnjih vojaških vaj

V ponedeljek, 6. maja, se na območju Republike Slovenije začenjajo letošnje regijske mednarodne vojaške vaje. Na vajah Takojšen odgovor (Immediate Response), Jadranski udar (Adriatic Strike), Zvezdni vitez (Astral Knight) in Hiter odgovor (Swift Response) se bodo skupaj s pripadniki SV urili pripadniki vojsk petindvajsetih zavezniških in partnerskih držav. Na ta način se krepi usposobljenost in pripravljenost sodelujočih vojsk, so pa tudi priložnost za osebno, strokovno, tehnično in taktično povezovanje, s čimer se gradijo učinkovitejše in bolj odzivne sile za zagotavljanje varnosti in ohranjanje miru.

Prva se začenja taktična vaja enot Takojšen odgovor, ki jo so-vodijo Poveljstvo kopenske vojske ZDA v Evropi, slovenska in hrvaška vojska. Med 6. majem in 12. junijem bo na njej sodelovalo manj kot 3000 udeležencev iz Slovenije, Črne gore, Hrvaške, Italije, Nemčije, Severne Makedonije in Poljske. Vaja vključuje vzpostavitev in odprtje območja delovanja za sprejem, združitev, premik in integracijo sodelujočih enot, podporo države gostiteljice, zagotavljanje odzivnih sil v sestave Zavezništva in urjenje bolnišnične zmogljivosti Role 2.

V času vaj bo med 6. majem in 22. junijem povečan promet vojaških vozil ter vojaških zračnih in vodnih plovil. Večina vojaških dejavnosti se bo odvijala na in v okolici letališč Cerklje ob Krki, Divača in Rakičan, na Osrednjem vadišču SV Postojna, v mariborski in v okolici ankaranske vojašnice. Premiki vojaških konvojev so večinoma načrtovani po avtocestnem križu od mejnih prehodov z Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško do naštetih lokacij na način, da bodo čimmanj moteči za ostale udeležence prometa, ki se jim vnaprej zahvaljujemo za razumevanje.