Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

23.11.2015

Ministrstvo za obrambo bo v zvezi s hudo obtožbo predsednika Sindikata vojakov Slovenije ukrepalo

V časopisu Slovenske novice je bil v soboto, 21. novembra 2015, objavljen članek z naslovom Vojak kradel kruh za begunce, v katerem so povzete izjave iz pisma predsednika Sindikata vojakov Slovenije (SVS) Gvida Novaka predsednikom vlade, državnega zbora in odbora za obrambo. Med drugim je v članku povzeta huda obtožba na račun enega od podčastnikov Slovenske vojske, ki naj bi domnevno odtujeval kruh, namenjen oskrbi migrantov. Ker gre za zelo hudo obtožbo, ki vpliva na ugled pripadnikov Slovenske vojske, bo ministrstvo ostro ukrepalo zoper vpletene, če se bo izkazalo, da se je kaznivo dejanje resnično zgodilo. V nasprotnem primeru bo ministrstvo ukrepalo zoper posameznike, ki s širjenjem nepreverjenih informacij v javnosti hudo krnijo ugled Slovenske vojske.

Po prvih preverjanjih pristojnih v Slovenski vojski takšno dejanje ni bilo prijavljeno niti nadrejenim poveljnikom niti vojaški policiji. Pričakovali pa bi, da bi predsednik SVS kot pripadnik Slovenske vojske takšno nemoralno in kaznivo dejanje prijavil ustreznim organom, preden ga pojasnjuje v javnosti, česar do zdaj ni storil.

S takšnim načinom delovanja predsednika SVS v javnosti se vsem, ki opravljajo zahtevne naloge pri podpori obvladovanja migrantskih razmer dela velika škoda kot posameznikom in hkrati kot pripadnikom Slovenske vojske.