Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.01.2011

Ministrica za obrambo sprejela delegacijo Mednarodnega združenja vojaških gornikov (IFMS) in hkrati Združenja vojaških gornikov Slovenije

Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič je danes, v petek, 21. januarja, sprejela delegacijo Mednarodnega združenja vojaških gornikov (IFMS) in hkrati Združenja vojaških gornikov Slovenije. Pogovora o nadaljnjem sodelovanju med Ministrstvom za obrambo in gorniško organizacijo so se udeležili generalni sekretar IFMS in poveljnik PDRIU brigadir mag. Bojan Pograjc, predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije brigadir v pokoju Janez Kavar in podpolkovnik Boštjan Blaznik.

V pogovoru je bila posebej izpostavljena vloga Združenja vojaških gornikov, ki v okviru civilno-vojaškega sodelovanja zagotavlja in vzpodbuja povezanost aktivnih, upokojenih in pogodbenih pripadnikov Slovenske vojske z ostalimi civilnimi organizacijami. Združenje vojaških gornikov svoje aktivnosti izvaja v okviru Zveze slovenskih častnikov in je v mednarodnem okolju zelo aktivno, saj poleg predsedovanja IFMS z aktivnimi pobudami vpliva na širjenje članstva, prepoznavnost in sodelovanje. V okviru Republike Slovenije pa se poleg gorniške povezanosti usmerja tudi na domoljubje.

Aktivnosti IFMS in ZVG so ključnega pomena tudi za ustanavljanje večnacionalnega centra odličnosti za gorsko bojevanje, ki bo uradno ustanovljen 2. februarja na Bohinjski Beli. Formalni vstop držav članic in začetek delovanja centra odličnosti za gorsko bojevanje v mednarodnem okolju pa se bo začel s podpisom sporazuma o soglasju v juniju 2011.

Iz okvira letnega načrta sodelovanja je bila v pogovoru posebej izpostavljena ponovitev smučarske tekme, ki jo je 10. gorska divizija ameriške vojske izvedla v letu 1945 na pobočju Mangarta.

Poleg Združenja vojaških gornikov, Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske pri pripravi mednarodnega dogodka sodelujeta tudi Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani in Občina Bovec. Tekma bo izvedena 4. junija 2011. Ministrica za obrambo se je zahvalila za bogato in vsebinsko sodelovanje IFMS in ZVG ter poudarila pomembnost nalog v letu 2011.

Predsednik ZVG Janez Kavar je ob tej priložnosti povabil ministrico, da se udeleži 3. občnega zbora Zveze vojaških gornikov Slovenije, ki bo jutri, v soboto, 22. januarja, ter se zahvalil za podporo Ministrstva za obrambo.

Foto: Vekoslav Rajh, MORS