Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.09.2015

Ministrica za obrambo nagovorila najboljše športnike SV v preteklem obdobju in zaželela uspeh reprezentanci SV na svetovnih vojaških igrah

Ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman sta danes, 25. septembra, sprejela športnice in športnike Slovenske vojske, zaposlene v Slovenski vojski, ki so v zadnjem obdobju dosegli vrhunske rezultate, in hkrati zaželela uspeh reprezentanci Slovenske vojske, ki se bo udeležila  6. svetovnih vojaških iger Sveta za mednarodni vojaški šport (CISM). Tekmovanje, ki ga imenujejo tudi »vojaške olimpijske igre«, bodo potekale  od 2. do 11. oktobra v Mungyeongu v Južni Koreji. Člani in članice reprezentance Slovenske vojske so se javnosti predstavili na novinarski konferenci pred sprejemom.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je v svojem nagovoru dejala, da se zaveda pomena zaposlovanja vrhunskih športnic in športnikov v Slovenski vojski ter s tem podpore slovenskemu športu. Poudarila je, da bomo to nalogo obrambnega sistema še naprej izvajali čim učinkoviteje in jo v mogočih okvirih tudi krepili. V nadaljevanju je športnikom in športnicam čestitala za njihove vrhunske uspehe, dosežene v poletnem obdobju, in dejala, da je nanje ponosna. Povedala je tudi, da je biti med najboljšimi v Evropi in v svetu resnično dosežek, vreden vsega spoštovanja in občudovanja. Poudarila je tudi njihovo vključenost v različne promocijske dejavnosti Slovenske vojske in humanitarne projekte. Ministrica za obrambo se je športnicam in športnikom, zaposlenim v Slovenski vojski zahvalila, da na plemenit način zastopajo našo državo Republiko Slovenijo v svetu.

V poletnih mesecih so se s svojimi nastopi na svetovnih prvenstvih, evropskih igrah, evropskih prvenstvih ter v skupnih seštevkih svetovnega pokala še posebej odlikovali naslednji športnice in športniki. Kajakaš na divjih vodah Nejc Žnidarčič je skupno osvojil kar šest medalj, in sicer dve zlati in dve bronasti na evropskem prvenstvu v Banjaluki ter dve srebrni na svetovnem prvenstvu na Dunaju. Letošnjo sezono je končal še z zmago v skupnem seštevku za svetovni pokal v spustu, kar mu je uspelo že petič od leta 2009 naprej. Med tistimi, ki so osvojili najvišja mesta na evropskih igrah, ki so potekale v glavnem mestu Azerbajdžana, sta bila tudi športnik in športnica Slovenske vojske. Tekmovalec v gimnastiki Sašo Bertoncelj je zmagal v disciplini konj z ročaji, judoistka Anamarija Klementina Velenšek pa je osvojila kar dve bronasti medalji, in sicer v posamični ter ekipni konkurenci. Anamarija Klementina Velenšek je avgusta na svetovnem prvenstvu v Kazahstanu v zahtevni konkurenci postala tudi  svetovna podprvakinja. Evropski prvakinji sta postali pripadnici Športne enote Slovenske vojske Tina Mrak in Veronika Macarol, ki trenirata pod vodstvom trenerja Tomaža Čopija, ki je prav tako zaposlen v Športni enoti Slovenske vojske. Športna plezalka Mina Markovič je v Chamonixu prav tako osvojila evropski naslov in še srebrno medaljo. Mina Markovič vodi tudi v seštevku svetovnega pokala, ki še ni končan. Tudi avgust je bil zelo uspešen za športnike, zaposlene v Slovenski vojski. Poleg že omenjenega uspeha na svetovnem prvenstvu v judu so nas s svojimi uspehi navduševali padalci in kajakaš. Člani padalske ekipe Peter Balta, Uroš Ban, Senad Salkič, Matej Bečan in Borut Erjavec so v Bolgariji postali evropski prvaki v skokih na cilj. Prvo mesto so dosegli tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Senad Salkić je kot posameznik v tej razvrstitvi zasedel drugo mesto, srebrno medaljo pa je osvojil tudi na evropskem prvenstvu v skokih na cilj med posamezniki. Kajakaš Peter Kauzer je postal zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v kajaku na divjih vodah v slalomu. Kanuist na divjih vodah Luka Božič je na svetovnem prvenstvu, ki je potekalo v Veliki Britaniji, skupaj s kolegoma v ekipni tekmi kanuistov osvojil bronasto medaljo, ob tem je treba poudariti tudi zasluge trenerja kajakašev in kanuistov Jože Vidmarja, zaposlenega v Športni enoti Slovenske vojske. Tekmovalka v gimnastiki Teja Belak pa je septembra v končnem seštevku svetovnega pokala osvojila prvo mesto v preskoku.

Foto: Daniel Mlakar, GŠSV

 

1.      

podpolkovnik  Jure Velepec

 

vodja delegacije

2.      

nadporočnik Roman Karun

padalstvo

vodja/trener/tekmovalec

3.      

Janez Pfajfar (zunanji)

padalstvo

mednarodni sodnik/ zahteva CISM

4.      

vojakinja Maja Sajovic

padalstvo

tekmovalka

5.      

štabni vodnik Senad Salkić

padalstvo

tekmovalec

6.      

štabni vodnik Borut Erjavec

padalstvo

tekmovalec

7.      

poddesetnik Peter Balta

padalstvo

tekmovalec

8.      

vojak Matej Bečan

padalstvo

tekmovalec

9.      

podpolkovnica Martina Podvršnik

Strelstvo

vodja/trener

10.  

vojak Rajmond Debevec

strelstvo

tekmovalec

11.  

vojak Robert Markoja

strelstvo

tekmovalec

12.  

štabni vodnik Dušan Ziško

strelstvo

tekmovalec

13.  

major Ivan Ermenc

judo

vodja/trener

14.  

Emil Pozvek

judo

mednarodni sodnik/ zahteva CISM

15.  

vojakinja  Vlora Bedžeti

judo

tekmovalka

16.  

vojakinja Anamari Velenšek

judo

tekmovalka

17.  

vojakinja Nina Miloševič

judo

tekmovalka

18.  

poročnica Mojca Flerin

orientacija

tekmovalka

19.  

naddesetnik Aleš Žontar

maraton

tekmovalec