Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.06.2016

Ministrica za obrambo in načelnik Generalštaba Slovenske vojske sta si ogledala mednarodno vojaško vajo Jadranski udar 2016

V četrtek, 9. junija, je bila na letališču Cerklje ob Krki in na osrednjem vadišču Slovenske vojske pri Postojni predstavitev mednarodne vojaške vaje Jadranski udar 2016. Vajo so si v spremstvu ministrice za obrambo Andreje Katič in načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja dr. Andreja Ostermana ogledali tudi člani Odbora za obrambo Državnega zbora Republike Slovenije in predstavniki tujih vojsk.

Vodja vaje polkovnik Bojan Brecelj, poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske, je strokovni javnosti predstavil namen, organiziranost in koncept vaje. Predstavitev na letališču Cerklje ob Krki se je končala z ogledom premestljivega operativnega centra iz italijanskega Poggia Renatica, ki je del strukture poveljstva Natovih zračnih sil za Evropo. V drugem delu dogodka je bila na osrednjem vadišču Slovenske vojske ob podpori letalstva in kopenskih sil dinamična predstavitev usposabljanja in urjenja usmerjevalcev združenega ognja.

Na petdnevni mednarodni vojaški vaji, ki se končuje v petek, 10. junija, sodeluje 600 udeležencev, med njimi je 350 pripadnikov oboroženih sil iz 15 držav zavezništva. Urjenje usmerjevalcev združenega ognja podpira šest različnih tipov helikopterjev in sedem tipov letal. Vajo organizira in vodi poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva v sodelovanju in s podporo drugih enot Slovenske vojske.

Foto: Martina Podkrižnik