Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

25.05.2009

Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner obiskala Vojašnico generala Maistra v Mariboru ob dnevu odprtih vrat

Ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič je v soboto, 23. maja, ob dnevu odprtih vrat in v počastitev pekrskih dogodkov v družbi načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja obiskala Vojašnico generala Maistra v Mariboru, kjer se je srečala z zaposlenimi, ki so bili leta 1991 pripadnice in pripadniki 710. učnega centra v Pekrah. V soboto dopoldan je ministrica za obrambo pred domom reševalcev v Pekrah pozdravila tudi udeležence 18. spominskega pohoda Pekre, 23. maj 1991, ki ga v spomin na zgodovinske pekrske dogodke iz leta 1991 vsako leto organizira tamkajšnje turistično društvo.


V Vojašnici generala Maistra je v soboto potekal dan odprtih vrat s prikazom opreme in vozil, za obiskovalce vseh starosti pa so pripravili tudi številne zabavne programe. Ob tej priložnosti je ministrica povedala, da je bil 23. maj 1991 poseben, drugačen dan, "ko smo doživljali drugačne občutke kot danes". Država je takrat zaposlenim v učnih centrih v Pekrah in na Igu zaupala pomembno nalogo, in sicer urjenje prihodnjih vojakov za slovensko državo, je poudarila ministrica. "Danes težko razumemo, kako težek in zapleten je bil ta projekt, kaj je bilo treba postoriti, da smo ustanovili učna centra v Pekrah in na Igu, saj smo bili sredi države Jugoslavije in še nismo bili samostojna država," je še dejala ministrica dr. Ljubica Jelušič.
Poudarila je še, da če danes ne znamo spoštovati vrednot, kot so lojalnost, neizmeren občutek za varnost države in pogum, potem se mora takoj začeti učna ura zgodovine. Po oceni ministrice so pri osamosvojitvi Slovenije veliko vlogo imeli tudi slovenski mediji, ki so omogočili poistovetenje s slovenskimi vojaki, ki so se pogumno uprli napadu na komaj rojeno domovino.
V okviru slovesnosti je ministrica stalni sestavi 710. učnega centra v Pekrah podelila tudi poseben kovanec. Glede nabornikov oziroma prve generacije Slovenske vojske je pojasnila, da so del zgodovine o osamosvojitvi Slovenije in da bi bilo treba tej generaciji vojakov priznati poseben status.
Načelnik GŠSV generalmajor Šteiner je v izjavi za medije poudaril, da bodo pekrski dogodki v njegovem vojaškem poklicu ostali zapisani na najpomembnejšem mestu. "Tukaj se je začelo, tukaj smo delali prvi preizkus ob sporu, ki se je potem nadaljeval z Jugoslovansko armado. Brez te izkušnje bi pozneje junija 1991 težko prišli kot tisti, ki smo potegnili boljši kos pogače," je še dodal generalmajor Šteiner.
Leta 1991 je bilo v učnem centru v Pekrah 120 nabornikov, ki jih je usposabljajo 34 zaposlenih, od katerih je 14 skrbelo za podporo usposabljanja, drugi pa so bili neposredni izvajalci usposabljanja, in sicer inštruktorji, ki so bili poveljniki oddelkov, poveljniki učnih enot oziroma poveljniki vodov in učnih čet.
 

Flash is required!

Govora ministrice za obrambo dr. Ljubice Jelušič


Flash is required!